Optimismul experților bursieri nu este afectat de valul recent de îngrijorări privind noua tulpină coronavirus Omicron. În anul 2022 se vor înregistra noi maxime istorice ale indicilor de referință ai burselor lumii.
Indicele bursei de la Frankfurt DAX (.GDAXI) și cel al bursei din Paris CAC 40 (.FCHI) vor noi maxime absolute până la jumătatea anului 2022, în creștere cu aproximativ 8% și, respectiv, 6% față de închiderea de luni, , potrivit unui sondaj printre managerii de fonduri de investiții, strategii și brokerii acestora, realizat de Reuters.
La rândul său, indicele paneuropean STOXX 600 (.STOXX) ar câștiga 7% și ar ajunge la 500 de puncte până în iulie, cu 10 puncte peste vârful pe viață atins pe 17 noiembrie, potrivit sondajului realizat în perioada 15-30 noiembrie.
Deși acțiunile europene au scăzut cu 3,7% vineri, când temerile legate de impactul noii variante Omicron au declanșat o serie vânzări ample, creșterea de la începutul anului a rămas la aproximativ 17%.
Performanța puternică din acest an se bazează pe revenirea robustă a profiturilor după recesiunea declanșată de restricțiile din 2020.
Profiturile celui de-al treilea trimestru au crescut cu 58,8% , după creșteri de 96,4% și de 152,6% în primele două trimestre, conform celor mai recente date Refinitiv.
Așteptări privind creșterile și „vânturile potrivnice”
„Ne așteptăm ca câștigurile să fie motorul cheie pentru acțiunile globale, iar acest lucru este valabil și pentru zona euro”, a declarat Philipp Lisibach, strateg-șef global al credit Suisse, citat de Reuters.
Totuși, randamente acțiunilor vor crtrește în proporții de o singură cifră în 2022, comparativ cu randamentele de două cifre din 2021.
Cu toate acestea, renașterea pandemiei din Europa și anunțurile privind noi restricții sociale în Austria și în alte părți au afectat moralul operatorilor.
Sentimentul economic din zona euro s-a atenuat în noiembrie, pe fondul îngrijorărilor consumatorilor cu privire la al patrulea val de coronavirus, în timp ce moralul afacerilor germane s-a deteriorat pentru a cincea lună consecutivă în noiembrie, deoarece blocajele aprovizionării au afectat producția.
„Vânturile potrivnice piețelor din Europa cresc brusc odată cu creșterea prețurilor la energie, cu creșterea infecțiilor și cu întârzierile în livrări. Acest lucru creează incertitudine pe termen scurt, dar situația ar trebui să se atenueze în anul viitor”, a declarat Tomas Hildebrandt, manager senior de portofoliu la Evli Bank din Helsinki.
Majoritatea analiștilor au încă o perspectivă pozitivă pentru viitor, dar unii prevăd un an sumbru în viitor pentru acțiuni.
Riscurile împotrivsa optimismului
Printre riscurile citate de respondenții la sondaj a fost o creștere a inflației care ar forța Banca Centrală Europeană să accelereze reducerea stimulentelor monetare.
Prețurile de consum din Germania au crescut cu 6% de la an la an, după o creștere de 4,6% în octombrie, crescând presiunea asupra BCE pentru a reacționa.
O creștere a ratelor dobânzilor ar stimula probabil băncile europene, care au crescut deja cu 28% în acest an, deoarece acestea prosperă de obicei atunci când așteptările privind ratele dobânzilor cresc.
Alegerile prezidențiale franceze din aprilie oferă o incertitudine suplimentară în 2022, actualul Emmanuel Macron probabil că se va confrunta cu un contestator de extremă dreapta.
„O victorie pentru un președinte eurosceptic ar fi un risc pentru integrarea europeană”, a menționat Lisibach de la credit Suisse.