cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

În urmă cu șase ani, interdicția smartphone-urilor în școli era considerată o întoarcere în sec. XIX, acum se generalizează în Europa

9 septembrie, 2024

În urmă cu șase ani, când oficialii Colegiului Calvijn din Țările de Jos au lansat dezbaterea privind interzicerea telefoanelor la cursuri, ideea i-a îngrozit pe unii dintre elevi și chiar părinți. Acum, interzicerea telefoanelor în școli este o practică tot mai răspândită în țările europene, scrie The Guardian.

„Am fost întrebați dacă ne gândim că trăim în anii 1800”, a relatat Jan Bakker, președintele colegiului, ai cărui elevi au vârste cuprinse între 12 și 18 ani, referindu-se la momentul începerii dezbaterii.

În timp ce majoritatea au susținut ideea, aproximativ 20% din părinții, profesorii și elevii intervievați s-au opus categoric. Unii părinți își făceau griji că nu vor putea lua legătura cu copiii lor în timpul zilei, în timp ce o mână de profesori susțineau că ar fi mai bine să îmbrățișăm noile tehnologii, decât să le evităm, a mai explicat Jan Bakker.


Totuși, oficialii școlii nu au renunțat la idee. „Mergând pe coridoare și în curtea școlii, vedeai că toți copiii erau pe smartphone-urile lor. Conversațiile lipseau, mesele de tenis de masă erau goale”, a declarat Bakker. „Practic, pierdeam cultura socială”.

Interdicția, tot mai răspândită

La patru ani după ce Colegiul Calvijn a devenit una dintre primele școli din Țările de Jos care a renunțat la smartphone-uri, acesta nu mai este o excepție.

În Franța, 200 de școli secundare testează o interdicție, în timp ce școlile primare francofone din Valonia și Bruxelles, în Belgia, au avansat cu propriile interdicții.

În Ungaria, un nou decret obligă școlile să rețină la începutul zilei telefoanele și dispozitivele inteligente ale elevilor.


Italia și Grecia au adoptat abordări mai blânde, permițând elevilor să își poarte telefoanele cu ei în timpul zilei, dar interzicându-le utilizarea în sălile de clasă.

Pentru cei de la Colegiul Calvijn, valul de schimbări este emoționant. Din momentul în care au început să le ceară elevilor să își lase telefoanele acasă, ori să le închidă pe parcursul cursurilor, oficialii școlii au văzut cum se transformă cultura școlii.

„Practic, ceea ce am pierdut, am recuperat”, a spus Bakker. „Elevii se joacă între ei și vorbesc între ei. Și există mult mai puține întreruperi în timpul lecțiilor.”

Alte școli din întreaga țară au început să contacteze colegiul, curioase cu privire la impactul interdicției.

În ianuarie 2024, guvernul olandez a intrat în dezbatere, îndemnând școlile să interzică telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente în majoritatea sălilor de clasă din învățământul secundar din întreaga țară,

Recomandarea a fost extinsă recent la toate școlile primare.

A crescut concentrarea la cursuri și s-au îmbunătățit calitatea interacțiunilor din real

La sfârșitul anului trecut, pe măsură ce școlile din ciclul secundar din Țările de Jos se pregăteau să urmeze recomandările, cercetătorii de la Universitatea Radboud au profitat de ocazie pentru a realiza o fotografie înainte și după schimbare.

Aceștia au intervievat sute de elevi și părinți, precum și zeci de profesori din două școli ce aveau planuri iminente de a elimina telefoanele mobile în incinta școlii, vizitând din nou școlile la trei luni după intrarea în vigoare a interdicției.

Aproximativ 20% dintre elevi au declarat că au fost mai puțin distrași odată ce smartphone-urile au fost interzise, a declarat Loes Pouwels, unul dintre cercetători, în timp ce profesorii au descris elevii ca fiind mai atenți și mai concentrați asupra muncii lor în clasă. „Cred că în ceea ce privește funcționarea cognitivă, în general a fost un lucru pozitiv”.

Mulți studenți au raportat, de asemenea, mai multe interacțiuni sociale în viața reală și declară o îmbunătățire a interacțiunilor din real.

S-a constatat, de asemenea, o reducere a hărțuirii online, întrucât elevii erau offline mai mult timp.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Incredibil! Colosal!! Soc si groaza!!! N-o sa-ti vina sa crezi!!!! Cine si-ar fi putut imagina asa ceva?????
    Idiocracy. Tot e bine ca a durat doar atat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Incredibil! Colosal!! Soc si groaza!!! N-o sa-ti vina sa crezi!!!! Cine si-ar fi putut imagina asa ceva?????
    Idiocracy. Tot e bine ca a durat doar atat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: