joi

23 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2017

Banca de dezvoltare International Investment Bank (IIB) a făcut prima sa tranzacție în lei, prin participarea la sindicatul bancar care finanțează preluarea lanțului de retail Profi de către MEP Retail Investments SRL (România), potrivit unui comunicat al IIB.

Banca (IIB) este controlată de Rusia, care deţine 47,9% din capital şi este urmată în structura acţionariatului de guvernele mai multor țări: Bulgaria (13,5%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,7%), Slovacia (6,8%), România (5,9%) şi de Cuba, Vietnam şi Mogolia, în proporţii de sub 2%.

Este, totodată, şi prima tranzacție în moneda națională a unei țări membre.


IIB a atras anul trecut 411 milioane de lei (echivalentul a circa 90 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Am plasat cu succes obligaţiunile prin BVB, astfel încât participarea IIB la sindicat este o investiţie din fondurile atrase în economia acţionarului nostru România. Este prima dată când banca face o tranzacție într-o monedă locală. Planurile noastre este să continuăm această practică în viitor”, a declarat Denis Ivanov, vicepreședintele Consiliului IB, care își va ține următoarea ședință în iunie, la București.

„IIB creşte sistematic investiţiile sale în economia românească (…). Volumul acordurilor semnate cu entităţile româneşti a depăşit 60 de milioane de dolari în ultimi ani”, spune comunicatul IIB.

Banca a fost înființată în 1970 și a finanțat mai mult de 230 de proiecte de investiții cu 7,6 miliarde de euro, inclusiv creditele.


Cele mai importante proiecte din România din ultimii trei ani sunt cele de finanțare a BT leasing Transilvania, Agricover Credit, Avicola Buzau SA și Romcab.

MEP Retail Investments SRL este parte a grupului de investiții de capital privat Mid Europa Partners, care a anunțat anul trecut că a achiziţionat reţeaua de supermarketuri Profi pentru 533 de milioane de euro de la Enterprise Investors. A fost cea mai mare tranzacţie realizată în România de un fond de investiții private equity şi cea mai mare din retailul autohton.

IIB a participat cu 75 de milioane de lei (circa 16,5 mil. euro) la o finanțare sindicalizată de mai mult de 1,3 miliarde de lei (peste 300mil. euro), la care mai participă Citibank N.A., London Branch, Citibank Europe plc, Dublin, Romania Branch, ING Bank N.V. – London Branch, Raiffeisen Bank International AG şi UniCredit SpA.

Tranzacţia a fost „încheiată cu succes în primul trimestru din 2017”, potrivit sursei citate.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: