10 ianuarie, 2024

Producătorul de software de învățare a limbilor străine Duolingo a anunțat că va reduce cu 10% numărul angajaților după ce a început să utilizeze inteligența artificială generativă pentru a crea mai mult conținut.

Acesta este cel mai recent semnal că companiile transferă sarcinile care erau rezolvate până acum de către angajații umani (plătiți) către programele de inteligență artificială (în mare parte gratuite). Potrivit șefului de trading de la Goldman Sachs, Peter Callahan, este primul exemplu pe care l-a observat de „creștere a eficienției apelând la IA”  – „chiar dacă amploarea acestuia este redusă, este un semnal notabil pentru GenAI, transmite Bloomberg.

„Nu mai avem nevoie de atât de mulți oameni pentru a face tipul de muncă pe care unii dintre acești contractori o făceau. O parte din aceasta poate fi făcută de AI”, a spus un purtător de cuvânt al Duolingo, confirmând că 10% dintre contractori au fost „excluși”.


Directorul executiv Luis von Ahn a scris într-o scrisoare trimisă în noiembrie acționarilor că compania folosește AI generativă pentru a produce „conținut nou mult mai rapid”, cum ar fi scenariile emisiunilor care ajută la predarea limbilor străine.

Compania folosește, de asemenea, inteligența artificială pentru a genera voci în cadrul aplicației și a introdus un nivel premium, Duolingo Max, cu feedback generat de inteligență artificială și conversații în alte limbi.

Multe companii cotate la bursă vor apela la GenAI

După acest anunț, acțiunile companiei (DUOL) au „săltat” cu 3%, aceasta după ce pe parcursul anului trecut valoarea lor s-a triplat. Și acesta ar putea fi doar începutul, tot mai multe companii listate la bursă urmând trendul, concediind angajații care pot fi înlocuiți de GenAI, declanșând un val de disponibilizări prin deființarea locurilor de muncă devenite inutile.

După cum omentează Bloomberg, interesul companiilor pentru AI generativă i-a determinat pe angajați, împreună cu sindicatele să se întrebe dacă nu cumva board-urile de conducere nu se vor folosi de tehnologie ca scuză pentru a reduce numărul de angajați.


Un raport publicat în aprilie, anul trecut, de Forumul Economic Mondial, estima optimist că AI ar putea provoca o „perturbare semnificativă pe piața muncii”, în următorii cinci ani, însă impactul net va fi pozitiv, deoarece angajatorii vor căuta tehnicieni cu mai multe abilități pentru a putea utiliza noile tehnologii.

Însă impactul ar putea fi termen scurt catastrofal cu revolte de masă în întreaga lume. Nu întâmplător, protestele forței de muncă din China tocmai au atins anul trecut un maxim istoric.

Proteste extinse ale salariaților

China Labor Bulletin (CLB), o organizație nonprofit din Hong Kong care „susține și se implică activ în mișcarea muncitorilor din China”, a raportat 1.793 de proteste ale muncitorilor chinezi până la 31 decembrie 2023, pe fondul disponibilizărilor masive, al salariilor reduse și al falimentelor din țară.

Acesta a fost cel mai mare număr de proteste anuale din ultimii 7 ani și cele mai multe de la „verile de violență” din 2015 și 2016, când devalorizarea yuanului a stârnit tulburări economice pe scară largă în întreaga țară.

Protestele muncitorilor din China

Luna trecută, Microsoft a răspuns la aceste îngrijorări și a anunțat formarea unei alianțe cu Federația Americană a Muncii și Congresul Organizațiilor din Industrie, alcătuită din 60 de sindicate care reprezintă 12,5 milioane de angajați, pentru a instrui oamnenii despre Inteligența Artificală și a analiza modul în care noua tehnologie poate afecta forța de muncă.

La evenimentul de anunțare a parteneriatului, președintele Microsoft, Brad Smith, a spus că obiectivul este de a pune la aceeași masă industria de software și salariații pentru a „îmbunătății” modul în care se conlucreze.

„Nu pot sta în fața voastră și să spun că AI nu va înlocui niciun loc de muncă. Nu aș fi sincer.”, a spus Smith la eveniment. „Inteligența artificială este bine concepută pentru a accelera și a elimina acele locuri de muncă ocupate în prezent de oameni și care sunt percepute ca fiind grele”.

(Citiți și: ””COMPETIȚIA” – CRONICILE nr. 80. Sumarul, titlurile, autorii / 5 ani de CRONICI”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: