inteligența artificială în limba română

31 iulie, 2024

Inteligența artificială în limba română este disponibilă acum pentru publicul larg, prin intermediul unor instrumente și aplicații AI dezvoltate de marile companii de tehnologie.

AI în limba română – ChatGPT

1. ChatGPT este unul dintre cele mai cunoscute instrumente ce utilizează inteligența artificială în limba română. Chatbotul creat de compania americană OpenAI poate nu doar să răspundă la întrebări în limba română, ci și să scrie texte de diferite lungi în română. Concret, ChatGPT poate să scrie povești, să compună poezii în stilul unor autori români (Mihai Eminescu, de exemplu), să redacteze eseuri, e-mail-uri, articole de presă sau diverse alte tipuri de texte.

În plus, spre deosebire de versiunile anterioare, cea mai recentă versiune a chatbotului creat de OpenAI (lansată la data de 13 mai 2024), acceptă nu doar interacțiuni de tip text-text, ci și voce-voce. Concret, utilizatorii pot pur și simplu să își instaleze aplicația pe mobil sau pe dispozitivul desktop, iar apoi vor putea discuta cu chatbotul în limba română.


Această ultimă versiune se bazează pe GPT-4o (o de la „omni”), un model transformator generativ preantrenat, foarte performant în recunoașterea vorbirii și realizarea de traduceri. Datorită capacității sale ridicate de înțelegere a limbajului, aplicația bazată pe GPT-4o poate să poarte o conversație în timp real în limba română, răspunzând imediat la întrebările utilizatorului. Astfel, ChatGPT poate acum să ofere răspunsuri vorbite în limba română – nu doar scrise – aproape instantaneu și fără întreruperi.

inteligența artificială în limba română
Foto: sergeitokmakov / pixabay.com

Inteligența artificială în limba română – Gemini

2. Gemini (fostul Bard) este un alt chatbot ce folosește inteligența artificială în limba română. Utilizatorii pot folosi chatbotul creat de Google într-un mod similar cu ChatGPT: Gemini răspunde la întrebări, poate strânge informații pe diverse subiecte și poate scrie poezii, articole de presă, eseuri și diverse alte texte.

De asemenea, poate fi foarte util pentru generarea de idei (brainstorming), dar și pentru rezumarea textelor lungi. Astfel, utilizatorii pot copia textele respective în limba română și îi pot transmite chatbotului o solicitare de a rezuma textele în cauză. Gemini este capabil să extragă esențialul dintr-un text în doar câteva secunde, subliniind punctele cheie ale textului, dar și mesajul principal al textului și concluziile care pot fi trase.

Inteligența artificială în limba română – Copilot

3. Copilot, dezvoltat de Microsoft, este un alt chatbot care este disponibil în limba română. Precum ceilalți chatboți, și Copilot poate fi folosit online (pe site-ul Microsoft) sau ca aplicație (pe dispozitive desktop sau mobile).


Chatbotul poate să răspundă la întrebări în limba română, să ofere informații despre diverse subiecte, să creeze poezii sau povești, să redacteze articole, eseuri, e-mail-uri sau să compună cântece. Copilot utilizează modelul Microsoft Prometheus, un LLM (Large Language Model, adică model lingvistic mare), care este construit la rândul său pe modelul GPT-4 al OpenAI.

Copilot poate fi folosit ca motor de căutare: utilizatorii îi pot pune întrebări în limba română. Chatbotul găsește informațiile solicitate, iar sub textul generat oferă o listă de surse disponibile (link-uri) unde cei interesați pot găsi mai multe informații despre subiectul respectiv.

Viitorul AI în limba română

Cu excepția chatboților precum cei creați de giganții Google, OpenAI sau Microsoft, inteligența artificială în limba română nu este, deocamdată, foarte dezvoltată. Totuși, și alte companii au anunțat că doresc să democratizeze accesul la inteligența artificială, care să nu mai fie disponibilă doar în limbile de circulație internațională precum engleza.

De exemplu, în aprilie 2024, Samsung a anunțat că, până la sfârșitul anului, Galaxy AI va fi disponibilă și în limba română. Galaxy AI este un pachet de funcții ce oferă răspunsuri la solicitări text, scrie mesaje, lansează căutări rapide de imagini sau face traduceri din limbi străine, potrivit androidpolice.com. Toate aceste abilități lingvistice ale Galaxy AI fac telefoanele mobile mai ușor de utilizat.

La ora actuală, Galaxy AI este disponibil în 16 limbi (cel mai recent au fost adăugate araba, indoneziana și rusa). În aprilie 2024, Samsung Electronics a anunțat că, până la sfârșitul anului, va apărea un pachet și pentru limba română.

Inteligența artificială în limba română și Galaxy AI

„Angajamentul nostru este să democratizăm AI pentru toți utilizatorii Galaxy. Extinderea limbilor disponibile în Galaxy AI în acest an va permite și mai multor utilizatori să comunice fără bariere lingvistice, într-o manieră complet unică pentru Samsung. Vom continua să inovăm și să oferim experiențe premium în domeniul AI-ului, astfel încât și mai mulți utilizatori să aibă acces la instrumentele necesare pentru a-și valorifica potențialul nelimitat”, a declarat TM Roh, președinte și șef al Diviziei Mobile eXperience Business din cadrul Samsung Electronics, potrivit site-ului companiei.

Printre funcțiile Galaxy AI se numără:

Live Translate, ce oferă traduceri bidirecționale în timp real pentru voce și text în timpul apelurilor telefonice;

Interpreter, ce poate traduce instantaneu conversațiile în timp real printr-o interfață cu ecran împărțit, permitând celor care stau față în față să citească traducerea text a ceea ce spune cealaltă persoană;

Samsung și inteligența artificială în limba română

Chat Assist, ce poate îmbunătăți tonul conversației prin generarea de sugestii contextuale;

Note Assist, ce creează rezumate cu ajutorul AI, template-uri și coperte;

Transcript Assist, ce utilizează AI și tehnologia de conversie a vorbirii în text pentru a transcrie, rezuma și chiar traduce înregistrările vocale.

Browsing Assist, care generează rezumate concise ale știrilor, articolelor de presă sau ale paginilor web.

Foto: Tumisu / sergeitokmakov / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în limba română vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Chatboți cu inteligență artificială de la OpenAI, Microsoft, Google
Inteligența artificială GPT. Ce este și ce poate face
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat
Inteligența artificială în jurnalism. 4 aplicații și instrumente
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: