Guvernul israelian va acorda Intel un grant de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri, de 25 de miliarde de dolari, pe care compania intenţionează să o construiască în sudul țării, au anunțat marți ambele părţi, marţi. Este cea mai mare investiţie străină făcută vreodată de către o companie în Israel.
Investiția este o mare demonstraţie de sprijin din partea unei mari companii americane şi o ofertă generoasă a guvernului Israelului într-un moment în care Washingtonul a crescut presiunea asupra ţării pentru a lua măsuri suplimentare de a minimiza daunele civile în Gaza, scrie Reuters, agenție preluată de News.ro.
Acţiunile Intel, care are aproape 10% din forţa sa de muncă globală în Israel, au crescut cu 2,73% la 49,28 dolari, la bursa Nasdaq.
Planul de expansiune pentru fabrica Kiryat Gat, unde are o deja o unitate de producţie de cipuri, care se află la 42 km de Gaza controlată de Hamas, este ”o parte importantă a eforturilor Intel de a promova un lanţ global de aprovizionare mai rezistent, alături de investiţiile planificate în centre de producţie în Europa şi Statele Unite”, a spus Intel într-un comunicat.
Extinderea Intel pe trei continente
Sub coordonarea CEO-ului Pat Gelsinger, Intel a investit miliarde în construirea de fabrici pe trei continente, pentru a-şi restabili dominaţia în fabricarea de cipuri şi a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia şi Samsung.
Noua fabrică israeliană este cea mai recentă investiţie a producătorului american de cipuri din ultimii ani.
”Sprijinul din partea guvernului israelian va asigura… că Israelul rămâne un centru global de tehnologie şi talent al semiconductoarelor”, a spus vicepreşedintele Intel, Daniel Benatar.
Intel a primit în ultimii 50 de ani subvenţii israeliene de aproximativ 2 miliarde de dolari în alte unităţi de producţie de acolo.
Ofir Yosefi, director general adjunct al Autorităţii pentru Investiţii din Israel, a declarat că Intel a ales un grant mai mare şi o rată de impozitare mai mare decât o ofertă pentru un grant mai mic şi o rată de impozitare mai mică.
El a declarat pentru Reuters că procesul decizional a durat luni de zile, deoarece o subvenţie de o asemenea amploare necesită o revizuire şi o analiză independentă, încât să fie viabilă din punct de vedere economic.
Este clar că Israelul va obţine beneficii fiscale şi economice mult mai mari, a adăugat el.
Această investiţie, într-un moment în care Israelul poartă război împotriva răutăţii totale, un război în care binele trebuie să învingă răul, este o investiţie în valorile corecte şi drepte care semnifică progres pentru umanitate”, a spus ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich.
Intel, a cărei investiţie va fi de peste cinci ani, va plăti o cotă a impozitului pe profit de 7,5% în loc de nivelul anterior de 5%. Cota normală de impozitare este de 23%, dar, conform legii Israelului, pentru a încuraja investiţiile în zonele de dezvoltare, companiile primesc beneficii mari.
Investițiile planificate în Germania, peste 30 de mld. $
În Germania, Intel intenţionează să cheltuie peste 30 de miliarde de euro (33 de miliarde de dolari) pentru a dezvolta două fabrici de fabricare a cipurilor în Magdeburg, ca parte a unei investiţii de mai multe miliarde de dolari în Europa, pentru a construi capacitatea de cipuri.
Berlinul a promis subvenţii mari pentru a atrage cele mai mari investiţii străine ale Germaniei efectuate vreodată.
În 2022, Intel a declarat că va investi până la 100 de miliarde de dolari pentru a construi posibil cel mai mare complex de producţie de cipuri din lume în Ohio, iar rivalii Samsung şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co sau TSMC au anunţat, de asemenea, planuri mari de investiţii în SUA.
Pe lângă grantul care se ridică la 12,8% din investiţia totală, producătorul de cipuri s-a angajat, de asemenea, să cumpere bunuri şi servicii în valoare de 60 de miliarde de şekeli (16,6 miliarde de dolari) de la furnizorii israelieni, în următorul deceniu, în timp ce noua unitate este aşteptată să creeze mai multe mii de locuri de muncă.
Intel, una dintre cele aproximativ 500 de multinaţionale din Israel, şi-a stabilit o prezenţă acolo în 1974 şi acum operează patru locaţii de dezvoltare şi producţie, inclusiv fabrica sa din Kiryat Gat, numită Fab 28, care produce tehnologia Intel 7 sau cipuri de 10 nanometri şi are aproape 12.000 de angajaţi, în timp ce în mod indirect angajează încă 42.000.
La aproximativ 9 miliarde de dolari, exporturile Intel reprezintă 5,5% din totalul exporturilor de înaltă tehnologie.
Cipul Centrino, care permite utilizarea WiFi, şi procesoarele sale Core au fost dezvoltate în Israel.
Intel, care a cumpărat firma israeliană de tehnologii auto autonome Mobileye, pentru 15,3 miliarde de dolari, în 2017, a refuzat să spună ce tehnologie va fi produsă la noua fabrică Fab 38, la care Intel a început deja construcţia.
În iunie, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Intel va construi o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari în Israel, dar Intel până acum a refuzat să confirme investiţia.
Fabrica Fab 38 urmează să fie deschisă în 2028.
****