sâmbătă

27 aprilie, 2024

25 iulie, 2023

Germania va investi în următorii ani aproximativ 20 de miliarde de euro în industria de semiconductori, a anunţat marţi Ministerul Economiei de la Berlin. Jumătate din această sumă va fi atribuită companiei americane Intel, care va construi la Magdeburg două fabrici de cipuri.

Cea mai mare economie a Europei a reuşit să convingă o serie de mari producători mondiali de cipuri să îşi construiască uzine în Germania prin oferirea de subvenţii, în cadrul strategiei EU Chips Act, al cărei obiectiv este dublarea ponderii blocului comunitar în producţia mondială de cipuri, până la 20%, în 2030.

Viitoarele fabrici Intel, cea mai mare investiție străină în Germania

Luna trecută, grupul american Intel a anunţat că are de gând să cheltuie peste 30 de miliarde de euro pentru a construi două uzine de cipuri la Magdeburg, în ceea ce ar urma să fie cea mai mare investiţie străină făcută vreodată în Germania, scrie Reuters, preluată de Agerpres.


Din pachetul total de subvenţii, în valoare de 20 de miliarde de euro, grupul american Intel ar urma să primească aproximativ 10 miliarde de euro. restul va merge la alţi producători de cipuri, inclusiv Infineon, Globalfoundries şi TSMC.

Ministerul Economiei de la Berlin a dezvăluit marţi că şi producătorul taiwanez de semiconductori TSMC este interesat să investească într-o facilitate de producţie amplasată în Germania, adăugând că este în contact cu TSMC cu privire la o eventuală decizie de investiţii.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract, discută cu landul german Saxonia încă din 2021 pentru a construi o fabrică de cipuri la Dresda.

(Citește și: „Investiție Intel de 4,6 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de cipuri în Polonia„)

Subvenția va fi alocată din Fondul pentru climă și transformare

Banii ar urma să fie traşi de la Fondul pentru climă şi transformare, începând din 2024, a precizat Ministerul german al Economiei, adăugând că va putea oferi finanţare proiectelor individuale numai după ce va primi aprobarea Comisiei Europene. Sumele pe care Berlinul vrea să le aloce drept subvenţii vor trebui să fie aprobate şi ele de Executivul comunitar.


Chiar dacă autorităţile germane nu au dezvăluit ce subvenţii vor acorda grupului taiwanez TSMC, rivalul GlobalFoundries a criticat intenţia Berlinului de a acorda subvenţii pentru TSMC, directorul general de la GlobalFoundries, Thomas Caulfield declarând pentru Financial Times că aceste fonduri de la stat vor „distorsiona competiţia”.

Spre deosebire de Intel, TSMC este mai puțin dornică să se angajeze într-un mare proiect în Europa, președintele companiei declarând că potențialul acestor investiții este încă evaluat.

Guvernul Taiwanului a devenit însă destul de interesat de Europa, în special de statele din estul Uniunii. Recent, a anunțat un angajament de 1,2 miliarde de dolari pentru investiții în tehnologie în Lituania, repartizate într-un fond de investiții de 200 de milioane de dolari și 1 miliard de dolari pentru împrumuturi pentru diferite proiecte.

Europa încearcă să recupereze terenul piedut în domeniu

Europa și-a propuns să obțină 20% din cota de piață globală a microcipurilor până în 2030, prin Legea europeană a cipurilor, una dintre cele mai ambițioase politici industriale ale UE până în prezent.

Europa încearcă să intre în cursa globală de extindere a producției, designului și inovației de microcipuri. De asemenea, încearcă să învețe lecțiile penuriei de cipuri din ultimii doi ani, care a închis fabricile auto europene și a împiedicat vânzările de electronice de larg consum.

În același timp, semiconductorii sunt un nou câmp de luptă al războiului comercial SUA – China.

Comisia Europeană a anunțat la începutul anului trecut investiții publice de 43 de miliarde de euro pentru a sprijini producția cip-uri în UE. Dar executivul UE a avut dificultăți să explice cum va finanța inițiativa.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: