17 martie, 2018

FOTO: euroactiv.com

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron anunțat că foaia de parcurs a „reîntemeierii” Uniunii Europene va fi propusă până la summit-ul crucial din 28 – 29 iunie al liderilor țărilor membre, potrivit relatărilor de la întâlnirea celor doi, de vineri, din Paris.

„Vom prezenta o foaie de parcurs clară și ambițioasă până în iunie pentru reforma zonei euro, a politicilor de apărare, comerciale, în privința migrației”, a declarat și Emmanuel Macron, citat de Reuters.

Angela Merkel „a părut că salută reformele îndrăznețe propuse de Franța pentru Zona Euro, spunând că este necesară mai multă coeziune pentru stabilizarea monedei comune”, spune Deutsche Welle (DW).


„În privința promovării uniunii economice și monetare, trebuie să ținem cont de faptul că trebuie să stabilizăm moneda euro”, a declarat Angela Merkel la conferința de presă comună cu președintele francez.

„Dorim să arătăm rezultate în politica noastră comună europeană, dorim să arătăm rezultate. Ca europeni, vom fi imbatabili dacă rămânem uniți”, a mai spus președintele francez, potrivit DW

Cancelarul german trebuie să facă față  constrângeri rezultate din coaliția care a păstrat-o în funcție și care nu sunt neapărat favorabile ideilor franceze privind un ministru de finanțe unic al Zonei Euro și un buget comun al acesteia, potrivit unei analize Reuters.

Pentru realizarea proiectului comun al reformării UE, cei doi lideri urmează să sporească frecvența întâlnirilor bilaterale. „Această întâlnire deschide un capitol important pentru următoarele trei luni și pentru perspectivele pe termen lung ale Europei”, a adăugat Emmanuel Macron.


Pe de altă parte, „declarațiile celor doi lideri au semănat cu niște reluări ale unora mai vechi”, consideră Politico.

Perspectivele nu mai sunt atât de promițătoare ca în urmă cu un an, când cei doi lideri „au anunțat lumea începutul unei noi și frumoase prietenii politice”, dintre cele două părți, observă sursa citată.

(Citiți și: ”Reforma iminentă a UE: România și „nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare ”)

Pentru realizarea consensului european, în chestiuni geopolitice, ca și financiare și comerciale vor fi necesare multe eforturi, pe care cele două părți nu au ezitat acum să le invoce.

Relația Europei cu Rusia s-a complicat în urma atentatului din Anglia în care ar fi fost folosită o neurotoxină considerată o armă chimică rusească. Ambii lideri au fost prudenți, vineri, chiar dacă au denunțat presupusa implicare a Rusiei.

Angela Merkel a asigurat Marea Britanie că aliații europeni vor cere organizațiilor internaționale să intervină și că „vom adopta cel mai bun răspuns posibil”, potrivit DW.

Emmanuel Macron nu a profitat, însă, de ocazie ca să lămurească dacă va mai merge sau nu în mai la Moscova, o vizită deja controversată și fără atentat.

Cât despre planurile comune privind Zona Euro, miniștrii de finanțe ai celor două țări au fost și mai rezervați decât șefii lor. „Trebuie să cădem de acord asupra foii de parcurs pentru Zona Euro. Va fi o muncă foarte grea”, a declarat ministrul francez Bruno Le Maire, citat de Reuters, după întâlnirea cu omologul său german, Olaf Scholz.

Unii parteneri europeni nu văd obligatoriu cu ochi buni colaborarea franco-germană asupra destinelor europene.

„Avem libertatea de circulație în UE și guvernele german și francez se pot întâlni și fără noi. Asta nu înseamnă că noi, celelalte ţări din UE, vom lua de bun tot ce decid germanii şi francezii. Nu ne vom mulțumi dpoar să încuviințăm orice”, a avertizat Mark Rutte, premierul Olandei, citat de AFP.

Mai mult, chiar dacă ar obține acordul celorlalte 17 țări ale Zonei Euro privind reformele plănuite (inclusiv cum să fie mai bine folosite cele 500 de miliarde de euro din fondului Mecanismului de Stabilitate Europeană (ESM), există pericolul crizei de timp pentru punerea în aplicare a acestor schimbări, potrivit editorialului Reuters.

Agenda este foarte strânsă: UE să facă față următoarelor sale mari provocări, tot mai apropiate: ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană în martie 2019 și alegerile pentru Parlamentul European la scurt timp după aceea.

Problemele integrării membrilor răsăriteni ai Uniunii par să fi lipsit în discuțiile celor doi lideri europeni, potrivit declarațiilor acestora și relatărilor de presă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: