joi

25 aprilie, 2024

4 februarie, 2013

Președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și șefii celor două Camere ale Parlamentui, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, intenționează să trimită o scrisoare comună liderilor tuturor statelor membre pentru o decizie favorabilă accederii României la spațiul Schengen, în martie, în Consiliul JAI.

Soluția, anunțată luni de premierul Ponta, la Bruxelles, vine după ce Comisia Europeană a emis Raportul critic față de România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție, în condițiile în care o serie de state membre leagă MCV de accederea în zona Schengen.

”Intenționăm să trimitem o scrisoare semnată de președintele țării, de mine, ca prim-ministru, și de președinții Camerelor Parlamentului, tuturor șefilor de state și de guverne în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen, poate în martie, și sper că sprijinul pe care Comisia îl acordă României și Bulgariei pentru această aderare își va arăta fructele în martie”, a declarat premierul Ponta, după o discuție cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


În privința MCV, premierul român s-a angajat în ”efortul e a face ca sistemul să funcționeze mult mai bine decât anterior”.

Barroso: Libertatea presei este sfântă, dar ținem cont de plângeri privind campanii media orchestrate

În declarația susținută alături de premierul Ponta, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că pentru instituția sa ”libertatea presei este sfântă”, însă va ține cont de plângeri primite din România privind ”campanii orchestrate” împotriva unor reprezentanți ai justiției.

”Pentru noi, libertatea presei este sfântă, Comisia Europeană va apăra întotdeauna o presă liberă și pluralistă. Nu avem absolut nicio intenție să propunem reglementarea presei și am fi primii am condamna orice fel de atac împotriva jurnaliștilor. În legătură cu situația sistemului judiciar din România, nu putem să nu ținem seama de faptul că am primit plângeri de la Curtea Constrituțională, CSM în legătură cu campanii orchestrate în presă împotriva unor magistrați, fie judecători, fie procurori. Aici avem o problemă”, a afirmat Barroso.

El a precizat că în urma raportului MCV din ianuarie, Comisia a primit ”angajamentul autorităților române pentru a susține în continuare independența presei, dar și pentru a corecta aceste probleme”.


În schimb, președintele Comisiei Europene a cerut ca politicienii să ”se dea la o parte”, când se află în stare de incompatibilitate sau există acuzații penale la adresa lor.

”Trebuie să vedem, mai departe, progrese privind independenţa justiţiei şi aşteptăm ca politicienii să dea un exemplu, dându-se la o parte când există decizii privind integritatea sau acuzaţii de corupţie”, a spus Barroso.

În raportul MCV, Comisia a atras atenția că în actualul guvern sunt doi miniștri acuzați de presupuse fapte de corupție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: