7 ianuarie, 2016

ciolos merkelPremierul român, Dacian Cioloș, și cancelarul german, Angela Merkel, au discutat joi, la Berlin, despre aderarea României la Schengen, criza refugiaților, relațiile economice dintre cele două state și posibilitatea stimulării lor, precum și despre situația din vecinătatea României – Republica Moldova și Ucraina.

Vizita are loc la mai puțin de două luni de la instalarea Cabinetul Cioloș și a fost organizată la invitația cancelarului.

 „Vizita dumneavoastră este un pas important ca să avem relaţii strânse, de încredere, în colaborarea noastră în cadrul Consiliului Europei. Bine aţi venit, aici, la Berlin” a declarat Angela Merkel la începutul conferinței, completând că „România este un partener esențial în UE și în NATO”.

Despre aderarea României la Schengen


Angela Merkel: Recunoaștem progresele, dar să așteptăm raportul MCV

  • Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen.
  • Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere pas cu pas la spaţiul Schengen.
  • Am văzut că există progrese în domeniul combaterii corupției și că guvernul Dacian Cioloș urmărește cu prioritate subiectul și vrea să aducă bunăstarea populației din România.

Dacian Cioloș: Sperăm că vom avea al treilea raport consecutiv bun

  • România şi-a îndeplinit condiţiile pentru a putea adera la spaţiul Schengen, ne dorim, sigur, un spaţiu Schengen solid şi credibil şi de aceea suntem conştienţi că trebuie să rezolvăm problemele care se află acum pe agendă, atât în ce priveşte întărirea frontierelor exterioare al Uniunii Europene, şi aici România acţionează deja ca şi cum ar fi un stat membru Schengen, cu foarte multă responsabilitate la controlul frontierelor.
  • Sperăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi atunci ar fi unul din al treilea raport care ar fi pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen.

Despre colaborarea economică

  • Premierul român i-a prezentat omologului său german priorităţile economice şi fiscale ale Guvernului pe termen lung, și oportunitățile de creștere a investiţiilor germane în România.
  • „Germania este primul partener comercial al României. 20% din schimburile comerciale pe care România le are sunt realizate cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual.
    Germania este al treilea investitor în România, dar cu foarte multe companii active şi active în domenii de vârf, în domenii care crează locuri de muncă bine plătite şi cu perspective de dezvoltare”, a spus Dacian Cioloş.
  • Premierul va face o nouă vizită în Germania în primăvară, în anumite landuri, pentru a stimula cooperarea economică.

Despre UE, criza refugiaților și situația din estul Europei

Dacian Cioloș:

  • Vrem să participăm activ la transformarea instituțiilor europene
  • Vrem să facem parte din spațiul Schengen și vrem să avem un spațiu Schengen solid
  • Știți poziția noastră în chestiunea refugiaților, suntem deschiși la dialog, ascultăm ce spun și alte state
  • Suntem pe locul doi la participarea la coalița de protecție a granițelor externe. Această muncă a noastră va fi intensificată în perioada următoare.
  • Am discutat și despre parteneriatul estic, despre Modlova. România va susține Moldova ca să meargă în continuare pe drumul proeuropean. Sperăm că în curând în Moldova va exista un guvern proeuropean care va face reforme.
  • Am discutat si de parteneriatul estic, despre Moldova, Romania va sustine Moldova sa mearga in continuare pe drumul pro-european.

Angela Merkel:

  • Am discutat și chestiunea refugiaților și despre vecinătatea României. România are vecini Moldova, Ucraina, care e în plin proces de aplicare a acordului de la Minsk. Am discutat despre ce trebuie făcut.
  • Am vorbit și despre securitatea granițelor externe ale UE și despre faptul că ststele europene trebuie să își împartă egal responsabilitatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: