28 iunie, 2017

Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său bulgar, Rumen Radev, aflat într-o vizită de două zile în România. cei doi au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale, intrarea în zona Schengen și provocările de securitate la Marea Neagră.

Întrebat despre discuțiile pe care le-a avut cu președintele Franței, Emanuel Macron, respectiv cancelarul german, Angela Merkel, referitor la intrarea României în Spațiul Schengen, Iohannis a subliniat că România, dar și țara vecină, Bulgaria, au fost pregătite pentru a intra în Schengen încă de acum șase ani.

„Am abordat chestiunea Schengen și suntem exact pe aceeași lungime de undă. Și Bulgaria și România au fost pregătite încă din 2011 din punct de vedere tehnic, lucru certificat de instituțiile europene, pentru a accede în spațiul Schengen. Nu s-a întâmplat pentru că Spațiul Schengen nu este coordonat de instituțiile europene, ci trebuie acordul statelor membre și aici părerile au fost diverse”, a spus șeful statului român.


El a vorbit despre eforturile celor două țări de a asigura securitatea la granițele Uniunii Europene.

„Nici România, nici Bulgaria nu s-a oprit în loc în 2011. Ne-am dezvoltat mai departe capacitățile și faptul că ambele state au făcut față foarte bine valului migraționist — unde trebuie să recunoaștem, Bulgaria a avut o poziție un pic mai grea și un pic mai complicată — arată că nu suntem doar teoretic pregătiți pentru a apăra granițele externe ale Uniunii”, a spus Iohannis.

„Pentru Spațiul Schengen, intrarea României și Bulgariei în acest spațiu ar fi real un câștig. De aici până la acceptarea propriu-zisă, sigur, este nevoie de un parcurs politic european. Amândoi suntem interesați. Am discutat aceste chestiuni și le discut de fiecare dată”, a spus președintele.

Rumen Radev – Bulgaria se va folosi de experiența României în combaterea corupției


„Modelul românesc şi-a dovedit eficienţa. Eu am citit şi în Bulgaria câţiva indicatori cantitativi în ceea ce priveşte condamnările, restituirea prejudiciilor. Cel mai important este că modelul românesc este unul reuşit, care a unit într-un singur organism cu atribuţii clare în ce priveşte corupţia la nivel înalt şi acest organism reuneşte specialişti şi procurori şi anchetatori, specialşti în domeniul IT, contabili, specialişti în domeniul bancar, astfel încât într-adevăr să se depisteze toate schemele de corupţie”, a explicat preşedintele Bulgariei, răspunzând unei întrebări a presei de la Sofia.

El a afirmat însă că nu poate copia modelul românesc, având în vedere particularităţile celor două sisteme judiciare, dar pot fi preluate „principii” pentru a reduce nivelul corupţiei din Bulgaria.

Preşedintele bulgar a afirmat că „are sprijinul” președintelui Iohannis pentru schimburi de experienţă în domeniu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: