joi

28 martie, 2024

16 mai, 2016

hexi pharmaUn complet de drepturi și libertăți civile de la Judecătoria Sectorului 5 a decis luni, în cadrul măsurilor privind tragerea la răspundere penală a unei persoane juridice, că firma Hexi Pharma nu poată intra în dizolvare sau lichidare, nu poate înstrăina activele sau diminua capitalul social.

De asemenea, nu poate face alte transferuri bănești cu excepția celor care vizează plata salariilor și a utilităților.

Cu toate acestea, conform măsurii preventive de art.493 alin. 1 lit. e din Codul de procedură penală, aporbată și ea de către judecători, firmei i s-a interzis și desfășurarea „de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracţiunea”, adică producerea și vânzarea biocidelor.


Toate aceste interdicții sunt valabile 60 de zile, până pe 16 iulie.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

Parchetul încearcă prin aceste măsuri să blocheze intenția de lichidare a societății, care a depus deja o cerere de insolvență, la Tribunalul București, cu trei zile înainte de a fi pusă sub urmărire penală.

Pe 13 mai, Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).


În procedura de insolvență, primul termen fixat de TMB este marți, 17 mai.

O eventuală insolvență ar îngreuna procedurile de recuperare a unui eventual prejudiciu stabilit în procesul penal.

Firma are datorii totale de aproximativ 20 milioane euro, potrivit cererii de insolvență, deși în 2014 declara un profit de 1,8 milioane de lei.

Majoritatea sunt către două offshore-uri din Cipru  – Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia.

Ambele sunt controlate de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Prin ele erau aduse substanțele active pentru biocide și revândute către compania românească la prețuri de circa șapte ori mai mari.

Offshore în Cipru

Gazeta Sporturilor a dezvăluit într-unul dintre episoadele referitoare la dezinfectanții diluați, că substanțele active pentru aceste biocide sunt cumpărate de la un offshore controlat de patronul Hexi Pharma. Ele sunt achiziționate cu 11 euro pe kilogram şi revândute firmei Hexi Pharma cu 73 de euro pe kilogram.

Rise Project a calculat că 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici, iar 40% din aceste sume 40% au ajuns în conturile familiei Condrea.

Dan Condrea și tatăl său, Vergiliu Condrea, care a înființat în 1994 firma Hexi Pharma, primeau lunar zeci de mii de euro de la CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited (offshore-ul din Cipru folosit în această schemă), pentru funcțiile de conducere ocupate.

Au existat luni în care cei doi au încasat și 100.000 de euro. Suma totală încasată în perioada 2008 – 2009 reprezintă 40% din valoarea contractelor derulate cu statul în acel interval.

Din 2008, acest offshore a început să cumpere substanțele active din Germania și să le vândă la suprapreț firmei Hexi Pharma.

Statistica afacerilor Hexi Pharma cu statul

Iniţiativa România a analizat afacerile companiei Hexi Pharma cu statul în perioada 2012 – 2015, iar datele pot fi rezumate astfel:

  • a avut peste 9.300 de contracte cu spitalele,  în perioada 2012 – 2015
  • valoarea totală a contractelor cu spitalele – 25.975.821,5 de euro
  • 9.036 de contracte, cu o valoare totală de 5.440.829,4 de euro, au fost acordate prin încredinţare direct
  • 303 de contracte au fost obţinute prin licitaţie (valoare totală de 20.534.992,1 de euro)

Fondurile europene ale Hexi Pharma

Compania a depus opt proiecte pentru obținere de fonduri comunitare nerambursabile, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. Dintre acestea, șase  au fost respinse, un proiect a fost reziliat la cererea beneficiarului, iar unul a fost implementat.

Proiectul finanțat prin POSCCE și finalizat:

Dezvoltarea capacității de producție a SC HexiPharma CO SRL

Pentru proiectul Dezvoltarea capacității de producție a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totală de 1.289.600 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă de 624.000 lei (conform actului adițional), contractul de finanțare a fost semnat în data de 01 noiembrie 2013.

Proiectul s-a încheiat în mai 2015. Au fost achiziționate o serie de echipamente ca, de exemplu: vase de stocare; mașini de dozat; mașini de etichetat; echipament de dozare semi automat pentru produse lichide și semidense; pompe de alimentare; echipamente de ambalat; diverse tipuri de cantare platformă etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: