Câştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie cu 7,6% faţă de iulie 2014 şi cu 1,7% faţă de luna precedentă, reiese din datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iulie a intrat în vigoare a doua creştere a salariului minim pe economie din acest an, cu 75 de lei, la 1.050 de lei brut pe lună. Astfel, câştigul salarial mediu net a ajuns în iulie la 1.849 lei, în creştere cu 31 de lei faţă de iunie.
Raportate la iulie 2014, salariile din industrie, construcţii şi comerţ au înregistrate rate de creştere sub medie, de 6,9%, 6,8%, respectiv 6%, în timp ce în domeniul IT&C s-a consemnat o rată aproape dublă de creştere a câştigurilor salariale, respectiv de 15,1% faţă de 7,6% media naţională.
Faţă de iunie 2015, câştigul salariul mediu net a crescut cu 1,7% şi pe fondul unor evoluţii bune din industrii cu caracter sezonier. Astfel, salariile angajaţilor din domeniul HoReCa au avansat în luna iulie cu 5,4% faţă de luna precedentă, câştigurile salariale din agricultură cu crescut cu 5,8%, iar cele din construcţii cu 4,5%. O evoluţie pozitivă a fost consemnată şi în cazul salariaţilor care activează în domeniul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, a căror venituri au crescut cu 6,3% în iulie faţă de iunie.
Aceste rezultate pozitive au fost trase în sus de creşterea salariului minim, dar şi de primele acordate de angajatori în această perioadă.
„În luna iulie 2015, în majoritatea activităţilor din sectorul economic[1], nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi pentru performanţe deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)”, se arată în comunicatul INS.
Indicele câştigului salarial real a fost de 101,9% pentru luna iulie 2015 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 140,1%, cu 2,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2015.