vineri

26 aprilie, 2024

14 august, 2018

Comparativ cu trimestrul I 2018, Produsul Intern Brut în trimestrul II 2018 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,4%, anunță INS, potrivit datelor semnal publicate marți pe site-ul instituției.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2018, PIB a crescut, comparativ cu semestrul I 2017, cu 4,0%, pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2018, fiind revizuită faţă de varianta publicată în 6 iulie 2018.


Evoluţia PIB trimestrial în perioada 2016-2018, calculată ca serie brută şi serie ajustată sezonier, este prezentată în tabelul care urmează:

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a avansat o proiecție de creștere economică de 5,5% în termeni reali pentru întreg anul 2018 (oricum redusă față de estimarea inițială de 6,1%), proiecție pusă sub semnul întrebării de către Consiliul fiscal în analiza privind proiectul de rectificare bugetară prezentat de Guvernul Dăncilă.

Consiliul fiscal a evaluat ca foarte probabilă eventualitatea ca ritmul anual de creștere economică reală să fie inferior prognozei CNSP cu circa 1,5-2 pp, ceea ce ar implica un nivel al PIB nominal de aproximativ 930 miliarde lei.


Metodologia UE privind publicarea PIB prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare – provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni).

În România, INS produce încă 2 tipuri de date: datele semnal și o revizie a datelor provizorii. Diferenţele între seriile de date sunt normale şi nu reprezintă erori de calcul.

Contextul european

Creșterea economiei românești de 1,4% din trimestrul doi din 2018 față de primele trei luni a fost cea mai mare din UE, după cea din Slovacia şi Suedia (ambele cu 1%), Polonia, Lituania şi Ungaria (toate cu 0,9%), potrivit  Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Atât în Uniunea Europeană cât şi în Zona Euro, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2018, comparativ cu precedentele trei luni.

Creșterea anuală de 4,2% a PIB-ului României din trimestrul doi din 2018 este însă devansată de cea din Polonia (5%) şi Ungaria (4,4%). Produsul Intern Brut a crescut cu 2,2% în UE şi în Zona Euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: