marți

26 martie, 2024

14 decembrie, 2014

Producția industrială a atins în luna octombrie un nivel record, fiind cu peste 40% mai mare față de media lunară înregistrată în anul 2010, conform datelor publicate de INS. Astfel, avansul înregistrat pe primele zece luni din 2014 în raport cu perioada corespunzătoare din anul precedent a fost de 7% în serie brută și de 8% ajustat după sezonalitate și numărul de zile lucrătoare.

CLICK pentru mărire

Față de luna precedentă, producția industrială a crescut în octombrie 2014 cu 5,1% în serie brută și cu 0,5% în serie ajustată cu numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (ceea ce indică o creștere extensivă, pe baza majorării timpului de lucru și mai puțin prin creșterea productivității muncii). Față de octombrie 2013, creșterile au fost de 3,7% ca serie brută și 3,0% ca serie ajustată.

Întrucât producția industrială este cea care dă tonul în întreaga economie și are principalul efect de antrenare ( deși deține doar circa 30% din valoarea adăugată brută ), veștile sunt foarte bune pentru rezultatele care se prefigurează în ultimul sfert al anului.


Oricum, istoric, rezultatele la 12 luni sunt foarte apropiate de cele la nouă luni. Acestea au fost, potrivit datelor provizorii comunicate de FMI, 2,8% pentru creșterea economică brută pe primele trei trimestre și 3,1% în serie armonizată ( după sezonalitate și zile lucrătoare, pentru comparabilitate între state la nivelul Eurostat).

Din moment ce industria a accelerat pe ultimele luni, impozitarea pe CAS a fost redusă cu cinci puncte procentuale iar o serie de bugetari vor primi în avans sumele cuvenite prin hotărâri judecătorești, este foarte probabil ca avansul economic din trimestrul patru să fie substanțial și să contribuie la depășirea prognozei inițiale de 2,5% creștere economică pe 2014.

Fapt notabil, consumul de energie electrică și termică aferent acestei performanțe industriale (+40,6% în raport cu media lunară din 2010) a fost cu doar 0,3% mai mare decât cel mediu lunar din 2010. Ceea ce semnifică o creștere importantă a eficienței în utilizarea energiei și modificarea radicală a structurii de producție, cu reducerea capacităților energointensive și promovarea unor ramuri cu consum mai redus.

Ramurile cele mai performante

Demn de reținut, performanța de creștere cea mai bună în perioada ultimilor ani a fost înregistrată de industria bunurilor de capital ( vezi tabelul). Practic, este și activitatea care ne-a scos din criză și ne-a permis reluarea unei creșteri economice relativ bune în context european. Ceea ce, ne place sau nu, confirmă peste ani o parte din orientările strategice de politică economică din anii 1960 – 1970.

CLICK pentru mărire

Retehnologizată cu utilaje mai performate și eficientizată prin metode moderne de producție, tot industria este cea care ne-a asigurat un anumit nivel de venit pe locuitor, atâta cât este el în prezent, și exporturile necesare susținerii balanței de plăți și cursului de schimb. Pornită de la un nivel mai redus (situație generată tot în trecut, dar pe zona erorilor de decizie economică), cea mai mare creștere s-a înregistrat pe segmentul de înalt nivel tehnic calculatoare, produse electronice și optice.

CLICK pentru mărire

Avem mai sus imaginea evoluțiilor foarte diverse din industria românească, care au generat avanasul de 7% înregistrat per total în primele zece luni ale acestui an. Rămâne să urmărim până la finalul anului sustenabilitatea progreselor înregistrate și premisele de la care plecăm la anul în tentativa de trecere la o creștere economică robustă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: