8 noiembrie, 2017

O inițiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României a fost depusă marți la Senat de președintele instituției, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, anunță Agerpres.

Informația apare miercuri, în ziua în care un comunicat al Casei Regale referitor la un incident petrecut în Elveția- nepotul Regelui fiind acuzat că a încercat să intre cu forța în reședința regală-conține o informație relevantă: ”Incidentul a survenit la doar o oră după ce Regele Mihai primise Sfânta Împărtășanie de la trimisul ÎPS Mitropolitului Iosif.”

”Propunerea legislativă prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia”, informează un comunicat al Senatului.


Potrivit sursei citate, prevederile ”vor asigura cadrul pentru o implicare și mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești” fiind ”nevoie, mai mult decât oricând, de o instituție deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru și continuitate”.

”Casa Regală a României este o instituție istorică, păstrătoare a tradițiilor naționale și a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari și la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forțat să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai și pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitați, dar nu a reușit, după cum o arată atașamentul românilor față de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită și de care România are nevoie. În pofida unor pași importanți, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce inconveniente, nu numai sieși, ci și instituțiilor publice cu care intră în parteneriat, probleme care adresate de acest proiect de lege”, se menționează în comunicat.

În opinia inițiatorilor, propunerea legislativă reflectă ”recunoașterea modului exemplar în care Majestatea Sa și-a făcut datoria față de România”.

”Astăzi, suntem alături de Majestatea sa, Regele Mihai care se confruntă cu probleme grave de sănătate și considerăm că această propunere legislativă reflectă recunoașterea modului exemplar în care Majestatea Sa și-a făcut datoria față de România și, totodată, va încadra într-un mod predictibil și constituțional continuitatea unei instituții simbol a statului român”, se mai arată în comunicat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: