marți

23 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2022

Inflația de 8,2% din decembrie reprezintă cel mai ridicat procent din ultimul deceniu, avertizează economiștii băncii olandeze ING, adăugând că nu exclud o creștere a prețurilor de două cifre în trimestrul al doilea din 2022.

Cifrele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS) ”arată o creștere a prețurilor destul de generalizată”, notează Valentin Tătaru, economist-șef ING România, într-o notă transmisă investitorilor.

Produsele alimentare au crescut cu 0,8% în decembrie față de luna precedentă, cele nealimentare cu 0,7% și serviciile cu 0,4%.


”Este deja evident că transmiterea prețului energiei către restul economiei este în plină desfășurare și fără măsurile administrative de atenuare a impactului acestuia, o rată generală a inflației de 10% în trimestrul doi nu este o posibilitate îndepărtată”, punctează Tătaru.

Inflația din decembrie a fost mai mare decât estimarea sa, de 7,7%, exclusiv ca urmare a creșterii estimate de INS pentru energie electrică (+6,3% față de luna precedentă) și gaze naturale (+1,44%).

”Poate mai îngrijorător decât inflația generală în sine este faptul că inflația de bază se îndepărtează din ce în ce mai semnificativ de intervalul țintă de 1,5%-3,5% al ​​Băncii Naționale a României, ajungând la 4,7% în decembrie de la 4,3% luna precedentă. Deși tendința ascendentă s-ar putea să nu continue în același ritm, credem că declinul este, de asemenea, foarte limitat în 2022, deoarece șocurile din partea ofertei încep să se suprapună presiunilor din partea cererii”, mai avertizează economistul.

El susține că incertitudinile din jurul prețurilor la energie, inclusiv a măsurilor administrative pe care le-ar putea adopta Guvernul, fac aproape imposibilă prognozarea inflației în acest moment.


O reducere permanentă a TVA la energie ar putea avea un impact semnificativ și durabil, reducând inflația generală cu 1-2 puncte procentuale în acest an, estimează Valentin Tătaru.

”În ceea ce privește reacția băncii centrale, datele privind inflația cu siguranță nu arată bine, dar, ca de obicei, este probabil ca BNR să privească datele în contextul mai amplu al ciclului inflaționist. Măsurile administrative aflate în discuție ar putea fi, de asemenea, un motiv pentru a nu continua cu majorări mai mari ale ratelor”, punctează el.

Chiar și așa, economistul ING anticipează că BNR va majora dobânda-cheie de politică monetară la cel puțin 3% în acest an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: