joi

25 aprilie, 2024

12 august, 2019

În plină vară şi într-o ţară cu potenţialul agro-alimentar al României, creşterea preţurilor la mărfurile alimentare a fost dublă faţă de cea a preţurilor mărfurilor nealimentare în iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală totală a indicelui preţurilor de consum (IPC) a revenit la 4,12% în iulie 2019, după ce corectase la 3,8% în iunie, mai ales pe seama scumpirii mărfurilor alimentare.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 49,7% mai mult decât cele nealimentare faţă de iulie 2018 şi cu 54% mai mult în iulie 2019 faţă de decembrie 2018.


Banca Naţională a României se aşteaptă ca rata anuală a inflației să atingă 4,2% la finele anului curent, 3,4% în decembrie 2020 și 3,3% la orizontul proiecției, respectiv trimestrul II 2021.

Rata anuală a ainflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%.


Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2018 – iulie 2019) faţă de precedentele 12 luni (august 2017 – iulie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,0%. Rata medie IAPC este 4,0%.

Potenţial nefructificat

Potenţialul producţiei agricole al României este mai mare decât al Poloniei şi imediat dzupă cel al Italiei, potrivit unui raport al BNR. În schimb, „Polonia şi Ungaria au excedent masiv pe balanţa comercială a alimentelor” , a remarcat guvernatorul Mugur Isărescu.

(Citiţi şi: Dezechilibrele României – Sectorul alimentar: Cel mai mare deficit comercial din regiune și cea mai mare contribuţie la inflaţia națională)

„Este clar că avem probleme structurale în economie, iar politica monetară nu poate decât să câştige timp”, declara Mugur Isărescu, cu ocazia lansării ediţiei din mai a Raportului asupra inflaţiei.

Lăsând la o parte scumpirea cartofilor (21,7% în iulie 2019 faţă de decembrie 2018), producţia anului 2019 nu a încurajat ieftinirea mărfurilor agro-alimentare.

Fructele proaspete s-au scumpit cu 12%, legumele şi conservele de legume cu 6,88%, iar făina cu 4,13%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: