vineri

26 aprilie, 2024

14 septembrie, 2022

Cifră de afaceri din industrie în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021 a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 26,5%, datorită creșterii industriei extractive (+128,3%) și industriei prelucrătoare (+23,8%), conform datelor anunțate de Institutul Național de Statistică.

Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+114,0%), industria bunurilor intermediare (+27,9%), industria bunurilor de uz curent (+23,7%), industria bunurilor de capital (+14,2%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,6%).

De notat însă că, dincolo de valoruile nominale, stau prețurile la poarta fabricilor: ”inflația industrială” a depășit 50%.

(Citiți și: Inflația industrială: Prețurile de producție au crescut cu peste 52 % în 12 luni)


În același timp însă producția industrială a înregistrat o scădere cu 1,3% ca serie brută și cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna iulie 2021, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-3,1%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-0,9%).

Cea mai mare influență asupra scăderii producției industriale (serie brută), în primele șapte luni, au avut scăderile producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-4,2%) și industriei prelucrătoare (-0,2%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, diminuarea producției industriale cu 2,2% a survenit ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,2%) și industria prelucrătoare (-1,3%).

Mai multe comenzi în industria prelucrătoare


În primele șapte luni, în industria prelucrătoare au fost înregistrate comenzi noi în creștere cu 18,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Avansul comenzilor s-a datorat creșterilor înregistrate în:

  • industria bunurilor intermediare (+26,0%),
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,9%),
  • industria bunurilor de uz curent (+19,0%)
  • industria bunurilor de capital (+14,0%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: