joi

28 martie, 2024

1 aprilie, 2022

Rata anuală a inflaţiei Zona Euro a urcat la un nou nivel record, 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, potrivit estimării preliminare a Eurostat, Oficiul Statistic al Uniunii Europene.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a amplificat scumpirea energiei și a perturbat lanţurile globale de aprovizionare, iar tendinţa va continua potrivit analiștilor citați de Bloomberg și Agerpres.

Nivelul înregistrat depășește chiar și așteptările pesiomiste ale analiștilor (6,7%) și este mult peste ce își dorea Banca Centrală Europene (BCE), 2%, ca indicator care să certifice revenirea deplină a economiei Zonei Euro. În urmă cu un an, rata inflaţiei în Zona Euro era de 1,3%.


În România, rata anuală a inflației a fost de 8,5% în februarie. Institutul Naționmal de statistică va anunța nivelul pe martie în 12 aprilie.

Prețurile la energie au crescut cu 44,7%

Eurostat spune că, la noul salt inflaționist, a contribuit decisiv amplificarea scumpirii energiei până la + 44,7% (în termeni anuali, față de +32% în februarie).

Urmează creșteri ale preţurilor mult mai reduse: la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări de  5% (4,2% în februarie), la bunuri industriale neenergetice de 3,4% (3,1%), la servicii de 2,7% (2,5% în februarie).

Inflaţia de bază (core inflation, adică aceea care rămâne după ce sunt scoase din calcul bunurile volatile, precum energia şi alimentele), a accelerat la 3,2% în martie, de la 2,9% luna precedentă.


Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Creşterea record a preţului energiei, care a dus la majorarea în martie a ratei inflaţiei în zona euro, se adaugă dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, avertizează analiştii.

Înainte de anunțul Eurostat, Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, era încă încrezătoare că preţurile la energie şi alimente se vor stabiliza, chiar dacă la un nivel ridicat.

Totuși, analiștii capital Economics spun că Banca este mai îngrijorată de  evoluția inflației decât de potențialul șoc pe care l-ar putea avea războiul din Ucraina asupra cererii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: