vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) este mai îngrijorată cu privire la evoluția inflației decât despre potențialul șoc pe care l-ar putea avea războiul din Ucraina asupra cererii, semnalează analiștii Capital Economics în urma ședinței de politică monetară a BCE de joi.

”Departe de a-și întârzia înăsprirea planificată a politicii monetare, BCE a accelerat ritmul reducerii achiziției de active în cadrul programelor sale de relaxare cantitativă și ar putea chiar încheia complet achizițiile nete în T3. Acest lucru ar deschide calea pentru majorări de dobânzi în a doua parte a anului”, susțin ei.

Analiștii susțin că există două schimbări semnificative de limbaj din comunicatul BCE de acum, față de cel din februarie. În primul rând, banca și-a accelerat planurile de reducere a achizițiilor de active. Acestea se vor ridica la 40 de miliarde de euro în aprilie, 30 de miliarde de euro în mai și 20 de miliarde de euro în iunie. Anterior, BCE plănuia să ajungă abia în octombrie la pragul de 20 de miliarde de euro. În plus, ”dacă datele ce urmează să vină susțin așteptarea că perspectivele inflației pe termen mediu nu se vor deteriora”, BCE va încheia achizițiile de obligațiuni din cadrul ”Programului de Achiziție de Active (APP)” în T3.


A doua schimbare se referă la momentul în care BCE va demara ciclul de majorare a dobânzilor. Acum, banca plănuiește să îl demareze la ”un timp după” încheierea programelor de achiziții de active, față de ”la scurt timp după”, cum sugera anterior. ”Acest lucru sugerează că ar putea exista un decalaj mai lung între încheierea QE (poate în iulie) și prima creștere a ratelor dobânzilor”, interpretează specialiștii capital Economics.

”Una peste alta, deciziile de astăzi sunt un compromis bun, păstrând flexibilitatea maximă într-un proces treptat de normalizare politicii monetare. O primă creștere de dobânzi înainte de încheierea anului este încă posibilă”, au precizat și economiștii băncii olandeze ING.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: