sâmbătă

26 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit, joi, în sus estimările privind inflația în zona euro și a înrăutățit previziunile de creștere economică, conflictul din Ucraina urmând să mențină prețurile materiilor prime la niveluri înainte, trăgând în jos puterea de cumpărare a consumatorilor și capacitatea de investire a companiilor, transmite Reuters.

„BCE vede acum inflația în 2022 la un nivel mai mult decât dublu față de ținta sa de 2%, urmând ca și în 2023 creșterea prețurilor să fie mai ridicată decât obiectivul său”, a declarat joi președintele BCE, Christine Lagarde.

Rata inflației din zona euro ar urma să se ridice, în medie, la 5,1% anul acesta, peste nivelul de 3,2% previzionat în decembrie, în timp ce în 2023 inflația ar urma să se reducă la 2,1%, față de un nivel de 1,8% estimat anterior.


Invazia Ucrainei de către Rusia „va avea un impact material asupra activității economice și a inflației în urma prețurilor mai ridicate ale energiei și materiilor prime, a perturbărilor din comerțul internațional și a încrederii mai reduse. Cuantumul acestor efecte va depinde de cum va evolua conflictul, de impactul actualelor sancțiuni și de posibilele măsuri suplimentare”, a avertizat Lagarde.

Economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 3,7% din PIB anul acesta și de 2,8% din PIB în 2023, față de un avans estimat anterior la 4,2% în 2022, respectiv 2,9% în 2023.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: