vineri

19 aprilie, 2024

10 martie, 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit, joi, în sus estimările privind inflația în zona euro și a înrăutățit previziunile de creștere economică, conflictul din Ucraina urmând să mențină prețurile materiilor prime la niveluri înainte, trăgând în jos puterea de cumpărare a consumatorilor și capacitatea de investire a companiilor, transmite Reuters.

„BCE vede acum inflația în 2022 la un nivel mai mult decât dublu față de ținta sa de 2%, urmând ca și în 2023 creșterea prețurilor să fie mai ridicată decât obiectivul său”, a declarat joi președintele BCE, Christine Lagarde.

Rata inflației din zona euro ar urma să se ridice, în medie, la 5,1% anul acesta, peste nivelul de 3,2% previzionat în decembrie, în timp ce în 2023 inflația ar urma să se reducă la 2,1%, față de un nivel de 1,8% estimat anterior.


Invazia Ucrainei de către Rusia „va avea un impact material asupra activității economice și a inflației în urma prețurilor mai ridicate ale energiei și materiilor prime, a perturbărilor din comerțul internațional și a încrederii mai reduse. Cuantumul acestor efecte va depinde de cum va evolua conflictul, de impactul actualelor sancțiuni și de posibilele măsuri suplimentare”, a avertizat Lagarde.

Economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 3,7% din PIB anul acesta și de 2,8% din PIB în 2023, față de un avans estimat anterior la 4,2% în 2022, respectiv 2,9% în 2023.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: