vineri

19 aprilie, 2024

2 martie, 2023

Inflația din zona euro a scăzut ușor în februarie, la 8,5%, de la 8,6% în ianuarie, însă evoluția este mult sub așteptările analiștilor care estimau că aceasta va coborî la 8,2%, potrivit Politico.

”Scăderea inflației din zona euro este o surpriză, având în vedere că știam deja că aceasta a crescut în Germania, Franța și Spania. Dar datele publicate astăzi arată că aceste creșteri au fost compensate de scăderi în Italia și în unele țări mai mici”, notează specialiștii capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

În plus, inflația de bază – cea care exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun – a continuat să crească, de la 5,3% în ianuarie, până la un nou record de 5,6% în februarie. Procentul reprezintă o nouă provocare pentru eforturile Băncii Centrale Europene (BCE) de a readuce inflația la ținta de 2%.


BCE ar urma să crească ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază la următoarea sa ședință de politică monetară, din 16 martie, deoarece presiunile asupra prețurilor rămân ridicate și economia europeană pare să fi evitat o recesiune până acum.

Analiștii ING sunt optimiști că inflația se va menține pe o traiectorie descendentă.

”Datele din februarie sunt un regres clar, dar indicatorii de perspectivă arată că tendința de scădere a inflației va continua. Martie va aduce o scădere mult mai rapidă a inflației generale, deoarece saltul uriaș din martie anul trecut va genera un efect de bază în acest an”, comentează ei într-o notă transmisă investitorilor.

Prețurile la energie au continuat să se tempereze, înregistrând o creștere de 13,7% în februarie, față de 18,9% în ianuarie. Prețurile alimentelor au continuat însă să crească, rata anuală urcând la 15% în februarie, de la 14,1% în ianuarie.


Prețurile serviciilor au consemnat de asemenea un avans de 4,8%, față de 4,4% luna anterioară.

”Observăm că prețurile de producție pentru alimente prezintă creșteri mai mici și vedem chiar scăderi directe ale prețurilor mărfurilor alimentare, ceea ce ar trebui să conducă la o inflație mai lentă a alimentelor pe parcursul anului. Inflația mărfurilor este, de asemenea, programată să se estompeze în lunile următoare, deoarece costurile de intrare s-au îmbunătățit considerabil, iar așteptările de la producători privind prețurile de vânzare scad rapid. Marea îngrijorare pentru noi este legată de inflația serviciilor, deoarece creșterea mai rapidă a salariilor ar putea face ca inflația serviciilor să fie lipicioasă”, avertizează specialiștii ING.

În opinia lor, acest lucru ar putea forța BCE să facă mai mult, respectiv să majoreze mai mult decât plănuia dobânzile din zona euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: