marți

23 aprilie, 2024

22 februarie, 2023

Deficitul de cont curent și-a dublat ritmul de creștere în termeni anuali în 2022 și va continua să reprezinte o slăbiciune structurală pentru economia României, prin riscurile induse la adresa inflației, a costurilor finanțării externe și a sustenabilității creșterii economice, reiese din minuta ședinței de politică monetară a conducerii Băncii Naționale a României (BNR), din 9 februarie.

Deficitul de cont curent al României s-a ridicat la 26,6 miliarde de euro în 2022, echivalentul a 9,2% din PIB, cu 52% peste nivelul din 2021, reiese din datele BNR. Principalul ”vinovat” este balanța comercială, respectiv diferența dintre exporturile și importurile României, a cărei deficit cronic trage în jos, an de an, creșterea economică.

”Membrii consiliului de administrație al BNR au exprimat din nou îngrijorări legate de dimensiunea și ritmul adâncirii deficitului de cont curent, evidențiind însă și efectele majore exercitate în anul 2022 de înrăutățirea raportului de schimb – resimțite acut și la nivelul altor economii europene –, precum și de creșterea deosebit de amplă a fluxurilor de profituri reinvestite și dividende redistribuite, contrabalansată doar în mică măsură de majorarea intrărilor de fonduri europene de natura contului curent”, se arată în minuta BNR.

Consumul va atenua deficitul comercial


În trimestrul al treilea din 2022, cel mai recent pentru care există date defalcate, exportul net de bunuri și servicii a ”tăiat” 1,7 puncte procentuale din creșterea economică a României, de 3,8% din PIB, potrivit datelor INS.

Conducerea BNR atrage atenția că tendința se va menține, însă încetinirea consumului ar putea favoriza o atenuare a impactului negativ.

”Exportul net va continua probabil să exercite un impact contracționist în următorii doi ani, dar în scădere progresivă, în condițiile unei decelerări relativ mai pronunțate a creșterii volumului importului, față de cea a volumului exporturilor de bunuri și servicii, reflectând mai cu seamă dinamica absorbției interne, dar și evoluția cererii externe”, se arată în minută.

Cu toate acestea, experții BNR avertizează că orice corecție va fi insuficientă, iar nivelul deficitului poate pune presiune și asupra inflației sau a costurilor finanțării externe.


”În acest context, după o nouă creștere semnificativă consemnată în 2022, deficitul de cont curent, exprimat ca pondere în PIB, va cunoaște probabil doar corecții ușoare în 2023 și 2024, rămânând considerabil peste standardele europene, evoluții considerate deosebit de îngrijorătoare de către membrii Consiliului, prin riscurile induse la adresa inflației, costurilor finanțării externe și, în final, a sustenabilității creșterii economice”, avertizează conducerea băncii centrale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: