miercuri

17 aprilie, 2024

10 februarie, 2023

Rata anuală a inflației din Ungaria a urcat la 25,7% în ianuarie, de la 24,5% în decembrie, semnalând presiuni persistente ale prețurilor într-o economie în care piața muncii rămâne tensionată, transmite Reuters.

Inflația din Ungaria este cea mai ridicată din Europa Centrală, iar banca centrală are cele mai mari rate ale dobânzilor din Uniunea Europeană, după creșterile semnificative operate anul trecut, în parte pentru a sprijini revenirea forintului de la minimele record atinse în contextul unei crize valutare. Forintul s-a consolidat substanțial de atunci, ajutat de un dolar mai slab, dar inflația nu pare să fi dat înapoi.

Inflația medie a crescut anul trecut la 14,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, iar prognoza băncii centrale în decembrie a arătat că ar putea fi și mai mare în acest an, urmând să scadă abia de la jumătatea anului 2023.


Peter Virovacz, analist la ING, a comentat că cifrele din ianuarie reprezintă probabil vârful inflației, iar creșterea prețurilor ar putea începe să scadă din februarie, dar va fi „dureros de lentă”.

„Aceste date nu ar trebui să schimbe poziția băncii centrale: vor rămâne în expectativă și nu mă aștept la o schimbare semnificativă a politicii în primul trimestru și nici măcar nu sunt sigur că vor începe să pregătească o schimbare de politică”, el a spus.

Prețurile alimentelor au crescut cu 44% în ianuarie față de anul precedent, prețurile la energia pentru uz casnic au crescut cu 52,4%, în timp ce prețurile la carburanți au crescut cu 35,9%, după ce un deficit de aprovizionare a forțat guvernul să renunțe la plafonul de preț la începutul lunii decembrie.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: