În SUA, inflația a accelerat în luna octombrie, prețurile crescând mai rapid și dând peste cap planurile Rezervei Federale de efectua mai multe tăieri de dobânzi în cursul anului viitor.
Indicele prețurilor de consum – IPC – a crescut cu 0,2% pentru a patra lună consecutiv, a anunțat miercuri Biroul de Statistică a Muncii al Departamentului Muncii. În termeni anualizați IPC a avansat cu 2,6% în octombrie, după ce urcase cu 2,4% în septembrie.
Creșterea anuală a inflației a încetinit considerabil de la vârful de 9,1% atins în iunie 2022, dar rămâne peste ținta de 2% a Fed. Banca centrală a redus săptămâna trecută rata dobânzii de referință la depozitele overnight cu 25 de puncte de bază, până la intervalul 4,50%-4,75%.
Nemulțumirea americanilor față de creșterea prețurilor și scăderea nivelului de trai este unul din motivele pentru care republicanul Donald Trump a învins-o la scor pe vicepreședintele în exercițiu Kamala Harris în alegerile preziedențiale.
Economiștii atenționează însă că presiunile inflaționiste vor crește anul viitor dacă Donald Trump își va pune în aplicare promisiunile electorale care includ reduceri de taxe și impozite și taxe vamale majorate la importuri. El a promis de asemenea că va deporta în masă emigranții ilegali ceea ce ar putea încinge piața muncii, crescând costurile care sunt transferate consumatorilor finali.
Deși se așteaptă ca banca centrală a SUA să reducă din nou ratele dobânzilor în decembrie, economiștii consideră că posibilitățile pentru mai multe reduceri anul viitor sunt limitate. Randamentele titlurilor de stat ale SUA au crescut pe măsură ce investitorilor le este evident că Donald Trump își va putea impune politicile din moment ce repblicanii dețin majoritatea în Senat și sunt pe punctul de a-și păstra majoritatea și în Camera Reprezentanților.
În Asia, indicele Hang Seng scade din nou, deoarece investitorii sunt îngrijorați de ceea ce ar putea însemna o președinție a lui Trump pentru China.
Fed și-a lansat ciclul de relaxare a politicii monetare cu o reducere neobișnuit de mare a dobânzii cheie de jumătate de punct procentual în septembrie, prima reducere a costurilor îndatorării din 2020.
Excluzând componentele volatile alimentare și energetice, IPC de bază a crescut cu 0,3% în octombrie, un avans cu aceeași marjă pentru a treia lună consecutiv. În termeni anualizați, în octombrie, așa-numitul IPC de bază a urcat cu 3,3%, valoare similară cu cea din septembrie.
***