8 ianuarie, 2023

Pentru prima dată de la înființare, fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul II, au încheiat anul pe minus, pe fondul creșterii inflației care a forțat băncile centrale să majoreze dobânzile, ceea ce a dus la creșterea dobânzilor titlurilor de stat și implicit la scăderea valorii acestora, în contextul în care titlurile de stat reprezintă principalul activ în care sunt investiți banii strânși în aceste fonduri.

La 30 septembrie 2022, numărul total al participanților la sistemul de pensii administrate privat a fost de
7.908.319 persoane, valoarea activelor acestora fiind de peste 95 de miliarde de lei. Peste 60% din acești bani erau investiți în titluri de stat.

Toate cele șapte fonduri de pensii active în România au încheiat anul pe minus. Cea mai mică scădere a fost înregistrată de fondul administrat de Metropolitan Pensii, a cărei VUAN (valoarea a unității de fond) a înregistrat o dinamică de -0,43%, în vreme ce VUAN-ul NN Pensii a avut cea mai slabă evoluție, de -4,68%.


Indicele Bloomberg al titlurilor de stat în euro emise de România a încheiat anul trecut cu o scădere de 22%, iar cel care urmărește evoluția titlurilor de stat în lei a consemnat un minus de 2,8%.

Valoarea activelor fondurilor de pensii administrate privat, la finalul lunii noiembrie 2022, a atins nivelul de 95,62 miliarde lei, în creștere cu 11% comparativ cu aceeași dată a anului anterior, potrivit celor mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 89% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB.

Valoarea unității de fond (VUAN) reprezintă raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată și numărul total de unități ale fondului la aceeași dată.


”În prezent, valorile unităților de fond înregistrează scăderi, însă nu de aceeași amplitudine precum cea consemnată la izbucnirea pandemiei COVID-19. Creșterea generalizată a ratelor dobânzilor a determinat scăderi ale prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scăderea valorilor unitare ale activelor nete”, se arată într-un raport ASF aferent primelor nouă luni din 2022.

Ratele de dobândă au înregistrat creșteri majore în primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflaționiste, dar și de războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia (persistența primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru România).

Ținând cont de procentul semnificativ al obligațiunilor în portofoliile fondurilor de pensii, în special titluri de stat, se evidențiază o scădere a valorii activelor în trimestrul III 2022 (în luna septembrie 2022 activele au scăzut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021), se mai arată în raportul citat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: