miercuri

17 iulie, 2024

1 aprilie, 2024

Avansul recent de popularitate al extremei drepte în Europa ar putea pune în pericol industria atunci când vine vorba de recrutarea de muncitori străini calificați, arată o analiză Politico

Companiile de frunte din state industriale, cum ar fi Germania și Țările de Jos, active în domenii precum producția de microcipuri, sunt din ce în ce mai îngrijorate că politicile anti-imigrație le-ar putea îngreuna demersul de a angaja expații de care au nevoie pentru a-și ocupa numeroasele posturi vacante dintr-o industrie aflată în plin boom.

Mesajul companiilor: Nu ne blocați capacitatea de a apela la lucrători străini

Producția de microcipuri, esențială pentru producerea de orice, de la mașini la smartphone-uri, este pregătită pentru o expansiune rapidă în următorii câțiva ani, în special în hub-urile deja stabilite în Europa, cum ar fi regiunea Eindhoven din Olanda sau Dresda din estul Germaniei.


Companiile din sector susțin că demografia Europei și preferințele de studiu ale tinerilor arată că nu se pot baza doar pe talentul autohton pentru a-și satisface nevoile de angajare.

Unii se confruntă deja cu perspectiva promovării de noi măsuri care ar limita avantajele pe care le pot oferi muncitorilor străini, sau cu o retorică despre migrație care i-ar putea speria pe migranți, oferind astfel rivalilor victoria în războiul global pentru atragerea de talente.

ASML, cea mai mare companie tech din Europa, nu exclude relocarea business-ului

La scurt timp după ce Partidul de extremă-dreapta pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders a câștigat alegerile din noiembrie, compania ASML a avertizat că restricțiile privind accesul la lucrătorii străini sau studenții din alte țări ar putea-o forța să se localizeze în altă parte. „Dacă nu putem aduce oamenii aici, îi aducem în altă parte”, a declarat Peter Wennink, CEO al ASML, cea mai mare firmă de tehnologie din Europa, pentru Politico în ianuarie, când a fost întrebat despre posibilele restricții ale migrației forței de muncă.

Această declarație a stârnit controverse la Haga, unde guvernul olandez ar fi organizat o operațiune secretă pentru a menține ASML în țară.


Creșterea companiei alimentează bunăstarea orașului Eindhoven, unde se așteaptă să se deschidă aproximativ 70.000 de locuri de muncă în următorul deceniu.

Ascensiunea AfD îngrijorează companiile din Germania de est

În alte părți ale Europei, există preocupări similare cu privire la retorica anti-migrație care împiedică capacitatea companiilor de a atrage sau reține lucrători străini. O astfel de zonă este estul Germaniei, baza a unui grup de producători de top de cipuri.

Partidul german de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) are rezultate bune în regiunea de est a Germaniei, iar directorii companiilor – care sunt în mod normal precauți cu privire la declarațiile politice – au vorbit despre preocupările legate de ascensiunea AfD.

În urma unui raport din presă conform căruia extremiștii de dreapta au discutat despre planuri care ar expulza milioane de oameni din Germania, Jochen Hanebeck, CEO al producătorului de cipuri Infineon, a scris pe LinkedIn: ”O politică economică și socială care vizează izolarea ne este dăunătoare tuturor și ne pune în pericol prosperitatea”.

Infineon construiește acum o extindere – în valoare de 5 miliarde de euro – a amplasamentului său din Dresda și se estimează că va crea aproximativ 1.000 de locuri noi de muncă.

Datorită caracterului internațional al industriei de cipuri, „unele dintre programele de partid sau cererile AfD sunt împotriva propriilor noastre interese”, a declarat pentru Politico și Frank Bösenberg, directorul general al grupului regional de lobby Silicon Saxony.

Italia demonstrează însă că nu tot ce se spune se și face

Întrebarea pentru industrie este dacă partidele de extremă dreaptă care preiau puterea chiar vor implementa măsurile pe care le susțin din opoziție. Italia arată că liderii de dreapta pot fi foarte deschiși și pot chiar stimula în mod activ migrația în ciuda pozițiilor lor anterioare.

Guvernul premierului Giorgia Meloni a anunțat în iulie anul trecut planuri pentru migrație legală care ar permite integrarea a 452.000 de lucrători migranți în următorii trei ani, pentru a acoperi golurile de pe piața muncii.

Această relaxare se aplică la locurile de muncă sezoniere din sectoare precum agricultura și turismul, dar și pentru pozițiile pe termen mai lung – cum ar fi instalatorii, electricienii, lucrătorii de îngrijire – precum și pentru locurile de muncă din sectoare mai avansate, cum ar fi telecomunicații.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: