vineri

3 mai, 2024

16 iunie, 2022

Producția industrială a scăzut în primele patru luni din 2022, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, față de aceeași perioadă din 2021 cu 2,5%, respectiv 3,1%, reiese din datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Declinul (pe serie ajustată sezonier) este pus pe seama scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,3%), industria extractivă (-3,6%) și industria prelucrătoare (-1,3%).

În luna aprilie, producția industrială a înregistrat un declin de 12,5% (serie brută) față de luna precedentă, respectiv o creștere de 0,7% pe seria ajustată.


Creșterea a fost susținută de industria extractivă (+1,6%), industria prelucrătoare (+1,2%) și producția li furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,1%).

Față de aprilie 2021, producția industrială a raportat scăderi pe linie, de 8,8% pe serie brută, respectiv 6,9% pe serie ajustată.

Acest declin a survenit ca urmare a scăderilor industriei extractive (-11,3%), producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,1%) și industriei prelucrătoare (-6,5%).

Imaginea de la firul ierbii

Indicele producției industriale (IPI) este un indice de volum și măsoară evoluția rezultatelor activităților cu caracter industrial dintr-o perioadă față de alta.


Imaginea în structură (pentru care sunt disponibile doar date pe serie brută) arată că 25 de ramuri industriale au înregistrat scăderi în aprilie 2022 față de aprilie 2021, cele mai afectate activități fiind cele de fabricare a substanțelor și a produselor chimice.

Ramura care a înregistrat cea mai substanțială creștere a indicilor producției industriale este repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, de peste 40%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: