marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2011

Scumpirile anunţate de Institutul Naţional de Statistică pentru luna februarie au depăşit cele mai pesimiste aşteptări. Indicele preţurilor de consum pe ultimele 12 luni a urcat la 7,60%, după ce inflaţia lunară s-a situat la 0,77%, mult peste cea de 0,20% din aceeaşi lună a lui 2010. Analiştii chestionaţi anterior vedeau cel mult o inflaţie lunară de 0,5%, ceea ce ar fi însemnat 7,3% în loc de 7,6%.

Ce s-a întâmplat ? Alimentele s-au scumpit pe total cu 1,76% într-o singură lună (ceea ce transpus în termeni anualizaţi înseamnă enorm, adică 23,3%) şi au dat şase şeptimi din majorarea generală a preţurilor. Cealaltă şeptime a venit de la mărfurile nealimentare, nu de la combustibili, cum s-ar putea crede ( creditaţi cu doar 0,08% scumpire), ci de la ţigări (+1,44%).

La mâncare, în topul scumpirilor s-au situat legumele (+7,95%), cu vârful de lance cartofii (+10,34%), urmate de fructe proaspete (+4,07%), zahăr (3,52%), ulei comestibil (+2,67%) şi lapte de vacă (+2,39%) şi pâinea (+2,32%). Singura marfă care lipseşte deocamdată de pe lista alimentelor de bază scumpite semnificativ, este carnea şi preparatele din carne, care figurează pe lista INS cu 0,01% per total, dar +0,13% la carnea de bovine, +0,02% la carnea de porcine, +0,07% la carnea de pasăre şi la preparatele din carne şi +0,33% la conserve din carne. Comentariile sunt de prisos, la fel ca şi la combustibili.

Cert este că, după doar două luni din acest an, indicele de inflaţie a ajuns deja să fie 1,55%, la o ţintă de 3,5%. Ţintă care ar presupune realizarea unei o inflaţii patru ori mai mică decât cea din februrarie, ca medie lunară până la finalul acestui an. Iar asta în condiţiile în care preţurile la energie reglementate de stat aşteaptă cuminte la rând să fie ridicate după ce trece iarna.Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: