Indicatorul de Sentiment Economic (ESI) realizat de Comisia Europeană a scăzut în România în decembrie, față de nivelul din noiembrie, însă indicatorii aferenți ultimului trimestru din 2022 relevă o potențială creștere a activității economice, în vreme ce situația din UE este pe dos – indicatorul a crescut în decembrie, dar a scăzut în ultimul trimestru față de trimestrul precedent.
Astfel, ESI pentru România a scăzut în decembrie la 102,1, de la 104,7 în noiembrie, după patru luni de creșteri consecutive, ”dar ultimul trimestru al anului 2022 pare a fi destul de puternic din punct de vedere al creșterii economice, cu ESI mediu la 103,3 în T422 față de 101,8 în T322. ESI semnalează astfel o creștere secvențială pentru economia românească în ultimul trimestru al anului 2022”, potrivit specialiștilor Erste Research.
Indicatorul sugerează că PIB-ul României a crescut în ultimul trimestru din 2022
Evoluția este pe contrasens față de cea paneuropeană. La nivelul UE, ESI a crescut de la 92,7 în noiembrie la 94,2 în decembrie. În ceea ce privește evoluția trimestrială, ESI pentru UE27 este la 92,8 în trimestru patru din 2022, în scădere de la 95,5 în trimestrul trei. O posibilă explicație pentru evoluția divergentă ar putea fi faptul că ESI pentru România nu mai include din aprilie indicatorul încrederii consumatorilor, fapt ce ar putea distorsiona rezultatele.
”Cu toate acestea, opinia noastră este că creșterea secvențială în T4 2022 în România va fi pozitivă în jurul valorii de +1% trimestru la trimestru, în timp ce nu excludem o revizuire în scădere a cifrelor PIB-ului real pentru trimestrul al treilea. Creșterea pe întregul an 2022, în opinia noastră, va fi de +4,7% și ne așteptăm la o încetinire în 2023 la +2,1%”, se arată în analiza Erste Research.
Economiile europene: încrederea în industrie, pe plus după aproape un an
În UE, creșterea ESI în decembrie a fost determinată de creșteri la nivelul tuturor sectoarelor, în special, în comerțul cu amănuntul și pe segmentul serviciilor oferite consumatorilor, transmite Comisia Europeană.
În rândul marilor economii UE, ESI a consemnat creșteri semnificative în Germania (+2,0), Spania (+1,9), Țările de Jos (+1,5), Italia și Polonia (ambele +0,9), în timp ce a scăzut în Franța a scăzut din nou (-1,3).
Încrederea în industrie a crescut în decembrie, pentru prima dată din februarie, pe fondul așteptărilor managerilor cu privire la producția viitoare. Indicatorul aferent serviciilor a cunoscut un avans semnificativ, de 2,6. Chiar și încrederea consumatorilor a crescut, în ciuda temerilor privind evoluția inflației.
***