marți

16 iulie, 2024

2 septembrie, 2023

India a lansat prima sa misiune de observare a Soarelui, la doar câteva zile după ce ţara a intrat în istorie devenind prima care a asenelizat în apropierea polului sud al Lunii, transmite BBC.

Aditya-L1 a decolat de pe rampa de lansare de la Sriharikota sâmbătă, la ora 11:50, ora Indiei (06:20 GMT).

Sondă spațială ”parcată” la 1,5 milioane km de Pământ

Prima misiune spaţială a Indiei care va studia cel mai mare obiect din sistemul solar poartă numele lui Surya – zeul hindus al Soarelui, cunoscut şi sub numele de Aditya.


Iar L1 reprezintă punctul Lagrange 1 – locul exact dintre Soare şi Pământ unde va fi amplasată nava spaţială indiană. Acesta se va afla la o distanţă de 1,5 milioane de km de Pământ – 1% din distanţa Pământ-Soare.

Agenţia spaţială indiană spune că va avea nevoie de patru luni pentru a parcurge această distanţă.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forţele gravitaţionale a două obiecte mari – cum ar fi Soarele şi Pământul – se anulează reciproc, permiţând unei nave spaţiale să „plutească”.

Costul misiunii: 46 milioane dolari

Odată ce Aditya-L1 va ajunge la acest „loc de parcare”, va putea orbita în jurul Soarelui cu aceeaşi viteză ca şi Pământul. Acest lucru înseamnă că satelitul va avea nevoie de foarte puţin combustibil pentru a funcţiona.


Agenţia indiană de cercetare spaţială (Isro) spune că, odată ce nava spaţială va decola, va călători de mai multe ori în jurul Pământului înainte de a fi lansată spre L1.

Din această poziţie avantajoasă, Aditya-L1 va putea să urmărească Soarele în mod constant – chiar şi atunci când acesta este ascuns, cum ar fi în timpul unei eclipse – şi să efectueze studii ştiinţifice.

Agenţia indiană de cercetare spaţială (Isro) nu a precizat cât va costa misiunea, dar rapoartele din presa indiană o estimează la 3,78 miliarde de rupii (46 milioane de dolari).

În ce constă misiunea

Isro spune că nava orbitală are la bord şapte instrumente ştiinţifice care vor observa şi studia coroana solară (stratul cel mai exterior); fotosfera (suprafaţa Soarelui sau partea pe care o vedem de pe Pământ) şi cromosfera (un strat subţire de plasmă care se află între fotosferă şi coroană).

Studiile îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă activitatea solară, cum ar fi vântul solar şi erupţiile solare, precum şi efectul acestora asupra Pământului şi a vremii din spaţiul cosmic în timp real.

India are mai mult de 50 de sateliţi în spaţiu, iar aceştia furnizează multe servicii cruciale pentru ţară, inclusiv legături de comunicare, date despre vreme şi ajută la prezicerea infestărilor de dăunători, a secetei şi a dezastrelor iminente.

Potrivit Biroului ONU pentru afaceri spaţiale (UNOOSA), aproximativ 10.290 de sateliţi se află încă pe orbita Pământului, dintre care aproape 7.800 sunt în prezent operaţionali.

India, a patra țară din lume care a ajuns pe Lună

Misiunea solară a Indiei vine la doar câteva zile după ce ţara a reuşit să facă să aterizeze cu succes prima sondă din lume în apropierea polului sudic lunar.

Astfel, India a devenit, de asemenea, doar a patra ţară din lume care reuşeşte o aselenizare uşoară pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică şi China.

Dacă Aditya-L1 va avea succes, India se va alătura grupului select de ţări care studiază deja Soarele.

Japonia a fost prima care a lansat o misiune spre Soare în 1981 pentru a studia erupţiile solare, iar agenţia spaţială americană NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) urmăresc Soarele încă din anii 1990.

În februarie 2020, NASA şi ESA au lansat împreună un Solar Orbiter care studiază Soarele de aproape şi colectează date care, spun oamenii de ştiinţă, vor ajuta la înţelegerea a ceea ce determină comportamentul său dinamic.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: