vineri

29 martie, 2024

10 septembrie, 2015

preturi de consumPotrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au scăzut în luna august 2015 cu 0,51%, ceea de a trimis inflația anuală la nivelul minim istoric de -1,87%. Alimentele s-au ieftinit cu 0,79% iar produsele nealimentare cu 0,54%, în timp ce tarifele serviciilor au înregistrat o creștere nesemnificativă, de doar 0,02%.

Practic, după primele opt luni din acest an, ca urmare a măsurilor luate privind reducerea TVA la produsele alimentare, alimentele s-au ieftinit cu 7,78%, în timp ce mărfurile alimentare ( +1,57%) și serviciile (+1,28%) au înregistrat o evoluție care s-a înscris în obiectivul de inflație declarat pe termen mediu al BNR, respectiv 2,5% plus/minus un punct procentual.

unuChiar și după trei luni consecutive de scădere a prețurilor (scădere ce a totalizat 3,61%), creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni în raport cu cele 12 luni anterioare a rămas pozitivă și a fost de 0,3% potrivit metodologiei naționale, respectiv 0,5% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. Avem astfel, valori negative ale inflației lunare și ale inflației anuale dar pozitive ale inflației medii anuale.


De reținut, această scădere semnificativă a prețurilor a fost echivalentă cu o indexare de 3,75% a puterii de cumpărare a salariilor bugetarilor și pensiilor. Motiv suficient pentru care aceste venituri nici nu ar fi trebuit majorate de către stat, dată fiind evoluția slabă a productivității muncii din industrie ( -0,5% pe primele șapte luni ale anului).

În luna august, cea mai importantă contribuție la reducerea indicelui general al prețurilor au avut-o legumele și fructele proaaspete care au contribuit cu două treimi la rezultatul consemnat de INS ( -0,34% influență cumulată pe IPC). Astfel, la măsurile de relaxare a fiscalității luate de guvern, s-a adăugat conjunctural și efectul prețurilor volatile ( în cadrul acestora doar ouăle au avut o mică influență negativă, de +0,02% pe IPC, urmare a scumpirii lor cu aproape patru procente).

Altminteri, efectul introducerii cotei reduse de TVA la alimente s-a epuizat, fiind consemnate pe luna august doar foarte mici scăderi de prețuri la carne de pasăre (-0,12%), cafea (-0,11%), conserve din carne (-0,09%) și lapte (0,04%).

La categoria produselor nealimentare, cea mai importantă influență asupra scăderii prețurilor a avut-o ieftinirea carburanților. Astfel, combustibilii s-au ieftinit cu 2,93%, ceea ce a determinat un efect de -0,24% pe valoarea IPC. Lor li s-a adăugat, pe segmentul serviciilor, diminuarea cu 0,36% a facturii telefonice, ca urmare a unui curs de schimb ceva mai bun al leului față de euro.


Indicatorul CORE 2 ajustat, asupra căruia acționează politica monetară, s-a situat în august 2015 la o valoarea de +0,02%. Aceasta exprimă mai bine situația evoluției prețurilor dacă s-ar face abstracție de evenimentele neprevăzute ale fluctuațiilor prețurilor la produsele volatile, ale cotațiilor internaționale la petrol și ale măsurilor luate pe cale administrativă de către guvernanți.

doiPână la finalul anului, efectul de bază va deveni nefavorabil pentru indicele prețurilor, dat fiind că acestea au stagnat în ultimele patru luni ale luni 2014 ( +0,03%) iar creșterea veniturilor pe calea majorării salariului minim pe economie din iulie 2015 și din sectoarele bugetare precum învățământul și sănătatea își va spune cuvântul.

De aceea, este de așteptat o revenire treptată spre domeniul pozitiv de valori ale inflației anuale. Rămâne de văzut doar care va fi ritmul de revenire și dacă 31 decembrie 2015 ne va găsi cu prețuri mai mici sau mai mari decât cele din 31 decembrie 2014. Adică, dacă vom avea sau nu, în premieră absolută și greu de reeditat, un an în care au scăzut prețurile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: