Legea care elimină plafonul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului până la doi a fost adoptată și de Camera Deputaților și urmează să plece la Cotroceni, pentru promulgare.
Reglementarea aduce mai multe modificări importante, care se vor aplica începând cu 1 iulie 2016.
Principalele noutăți:
- părinții care au obținut venituri impozabile (venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură ) timp de minimum 12 luni din ultimii doi ani (acum, legea spune doar ultimul an), beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani. Acum, părinții putea opta între varianta de un an și doi concediu, funcție de sumă.
- indemnizaţia lunară este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă nu se mai aplică plafonul maxim de 3.400 de lei. Indemnizația poate avea orice valoare rezultă din procentul de 85%.
- cuantumum minim (de 85% din salariul minim pe economie) va fi de 1.062,5 lei, după ce salariul minim va crește la 1.250 de lei, începând cu 1 mai. Legea intră însă în vigoare de la 1 iulie.
- indemnizaţiei va crește cu 1.062,5 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere
- stimulent de inserţie va fi de 50% din indemnizaţia minimă aferentă concediului, adică 531,25 lei (este de 500 de lei acum).
- indemnizaţiile persoanelor deja aflate în concediul de creştere a copilului vor fi recalculate potrivit noii legi
Reglementarea a fost votată de 263 de parlamentari și va pleca spre promulgare. Președintele poate cere, dacă va considera de cuvință,reexaminarea legii.
Nu se cunoaște încă sursa finanțării pentru această lege
Ministrul Muncii, Ana Costea, atenționa luna aceasta că legea va duce la creșterea numărului de beneficiari cu 4.000 de persoane și un efort financiar, pe 12 luni, de aproximativ 180 de milioane de lei.
Premierul Dacian Cioloș declara în weekend, referindu-se la indemnizația pentru creșterea copilului și anticipând votul de miercuri din Camera Deputaților, că nu sunt bani pentru aceste noi chelutieli implicate de modificarea legii și că legislativul are responsabilitatea de a ține cont de resurse atunci când ia astfel de decizii:
„Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm banii dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş la ProTV.
Eliminarea plafonului, combinată cu acordarea pe doi ani, ar crește cheltuielile acutale cu 12% pe an.
În ianuarie, cel mai mare număr de beneficiari, dar și cea mai mare indemnizație medie se înregistrau în București, unde 16.677 de mame și tați primeau o indemnizație medie de 1.2018 lei, adică peste salariul minim pe economie.
Cea mai mică indemnizație medie a fost plătită în județul Vaslui.
Cele mai puține indemnizații s-au plătit în Mehedinți (1.160 de beneficiari), nu pentru că fertilitatea din județ ar fi redusă, ci pentru că ocuparea este mai mică.
Din cei aproape 4.400 de copii cu vârste între 0 și 2 ani, în ianuarie 2015 primeau indemnizații pentru creșterea copilului doar 1.248 de părinții.