joi

25 aprilie, 2024

22 martie, 2021

Mai mult de jumătate din francezi, germani și spanioli cred că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și compania englezo-suedeză AstraZeneca este nesigur, conform unui sondaj realizat de compania britanică YouGov.

Marea Britanie este singura țară din Europa unde încrederea a rămas încă la nivel înalt, în pofida suspiciunilor, infirmate de OMS și Agenția Europeană a Medicamentelor, că ar provoca tromboze.

Sondajul de opinie a fost realizat între 12 și 18 martie, în perioada în care serul AstraZeneca a înregistrat o scădere drastică a încrederii, deși statele europene se confruntă o intensificare a crizei sanitare generate de valul al 3-lea al pandemiei de Covid-19.


Cum s-a modificat opinia europenilor legat de acest vaccin:

  • 61% din respondenții francezi credeau că vaccinul nu este sigur – o creștere de 18 puncte procentuale față de februarie
  • 55% din germanii intervievați se tem de efectele serului (o creștere de 15 puncte procentuale)
  • în Spania, puțin peste jumătate (52%) au declarat că vaccinul este nesigur (cu 27 de puncte procentuale peste ponderea din februarie)
  • 43% din italieni nu dores să se imunizeze cu serul AstraZeneca (tot un plus de 27%)

(Citiți și: ” România continuă cu AstraZeneca: ”Am luat în calcul dovezile științifice”. Experții: ”Răul a fost deja făcut”. Ce se întâmplă în Europa”)

Vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 100% împotriva formelor severe sau critice ale Covid-19

Serul AstraZeneca  are o eficienţă de 79% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii și de 100% pentru eliminarea formelor severe sau critice ale Covid-19, potrivit unui amplu studiu clinic de fază III realizat în Statele Unite, Chile şi Peru, au anunţat luni reprezentanţii firmei britanico-suedeze.

Compania a publicat luni rezultatele furnizate de studiul realizat pe un grup de peste 32.000 de voluntari din toate categoriile de vârstă, pentru ca specialiștii în domeniu să poată confirma eficiența declarată de producător.


Eficienţa este de 80% la persoanele vârstnice şi nu determină o creştere a riscului de cheaguri sangvine, arată concluziile studiului clinic.

20% dintre voluntarii care au participat la aceste studii clinice aveau peste 65 de ani, iar 60% dintre participanţi prezentau probleme medicale asociate celor mai mari riscuri de a dezvolta forme severe de COVID-19, precum diabet, obezitate şi afecţiuni cardiace, scrie Reuters, prleuată de Agerpres.

AstraZeneca va pregăti în perioada următoare documentele necesare pentru a solicita autorizarea acestui vaccin de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, a anunţat Sarah Gilbert, profesoară la Universitatea Oxford, citată de BBC.

Potrivit Reuters, noul studiu va contribui la eliminarea îngrijorărilor exprimate la nivel mondial, după ce mai multe ţări din UE au renunţat iniţial la prescrierea vaccinului AstraZeneca la persoanele vârstnice din cauza insuficienţei datelor asociate acestei categorii de populaţie în cadrul unor studii clinice precedente. Apoi, în această lună, reaminteşte AFP, mai multe ţări din UE au suspendat acest vaccin „din precauţie”, temându-se că serul companiei britanico-suedeze ar putea să provoace cheaguri sangvine, uneori mortale.

După suspendare, majoritatea ţărilor europene au reluat administrarea vaccinului AstraZeneca în campaniile lor de imunizare, iar politicieni din mai multe ţări s-au vaccinat cu serul AstraZeneca pentru a creşte încrederea populaţiei.

State asiatice accelerează imunizarea cu AstraZeneca – politicienii se vaccinează cu acest produs

Mai multe țări asiatice se bazează pe vaccinul AstraZeneca pentru a pune capăt pandemiei de Covid-19, pentru că serul este folosit în programele de inoculare din Australia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Thailanda și India.

Pentru a încuraja vaccinarea cu acest ser, politicieni precum premierul thailandez sau președintele sud-coreean (68 de ani) au ales folosirea acestui ser.

AstraZeneca a fost printre primele și cele mai ieftine dintre vaccinurile împotriva Covid-19 și mai multe țări în curs de dezvoltare își bazează campaniile naționale pe vaccinul acesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: