Perspectiva analiştii certificaţi CFA privind performanțele macroeconomice ale economiei se menține pe tendința negativă pe care s-a așezat în urmă cu doi ani, potrivit rezultatelor sondajului CFA România, publicat marți.
Analiștii și-au corectat pesimismul pe termen scurt privind cursul leului, dar și l-au accentuat pe cel privind inflația, potrivit percepțiilor înregistrate luna trecută.
Cursul și inflația
Peste 84% dintre participanții la sondaj anticipează deprecierea leului pentru orizontul de 6 luni până la 4,7946 lei / euro (aniticipație în scădere pronunţată faţă de 4,7885, din luna anterioară).
În schimb, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este în creştere ușoară până la 4,8541 lei / euro (de la 4,8462).
Cea mai severă prognoză a venit recent de la capital Economics: 5,15 lei / euro la sfârșitul anului 2019. Alte estimări pentru sfârșitul anului variază între 4,8 lei / euro (ING) și 4,77 lei / euro (BCR). Banca Transilvania propune o medie pe tot anul de 4,78 lei/ euro.
Analiştii CFA sunt mai sensibili la presiunile inflaţioniste: anticipația medie privind rata inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a crescut până la 4,03%, de la 3,72% în luna anterioară, mult peste limita superioară a domeniului țintit de Banca Națională (3,5%).
Asupra costului finanțării statului persistă mari incertitudini: sondajul CFA România din martie anticipează majorarea dobânzilor pentru scadențele pe termen mediu (5 ani), ca și majorarea primei de risc a României. Dar nu este livrată nici o estimare.
Indicatorul de încredere macroeconomică
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut marginal, în martie 2019 față de luna anterioară cu 0,5 puncte până la valoarea de 34,9 puncte, dar este în scădere cu 12,7 puncte față de aceeași lună a anului anterior.
Componenta de anticipații a influenţat cel mai mult indicatorul agregat, cu o creștere de 1,0 punc te față de luna anterioară, până la valoarea de 28,9 puncte și a scăzut cu 10,5 puncte față de aceeași lună a anului anterior.
Componenta „condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 0,4 puncte, până la valoarea de 47,1 puncte și cu 17,1 puncte față de aceeași lună a anului anterior.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:
- Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
- Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.
Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.
Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.
CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu.
Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.