sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 septembrie, 2016

sanitas-proteste-sanatateMagistrații, gardienii din penitenciare și personalul TESA din spitale și funcţionarii din direcţiile de sănătate publică (DSP) se pregătesc de proteste. Toți cer majorări salariale, invocând creșterile altor categorii de bugetari, orele suplimentare și condițiile de muncă.

Judecătorii vor să fie incluși în Ordonanța salarizării

Pînă acum, 66 de instanțe și 25 de parchete au semnat Memorandumul privind justiția, în care sunt expuse nemulțumirile magistraților.

Principala revendicare este ca OUG 20/2016 privind salarizarea să se aplice și magistraților – și, nu oricum, ci într-o formă care ar presupune creșterea veniturilor cu 18%.


După ce memorandul va fi discutat în toate instanțele și parchetele, se va discuta forma și calendarul eventualelor proteste.

Ar putea fi cel mai amplu protest al magistraților din ultimii șapte ani.

Grevă a personalului TESA din spitale, pe 31 octombrie

Federația Sanitas anunță proteste ce vor culmina pe 31 octombrie, cu o grevă generală a personalului tehnic-administrativ (TESA) din spitale, funcţionarii din direcţiile de sănătate publică (DSP), angajaţii din medicina şcolară şi din creşe.

Ei sunt nemulțumiți că nu au beneficiat de creșterile efectuate prin eliminarea inegalităților din salarizarea medicilor și asistentelor.


Medicii, al căror deficit pune în pericol sistemul de sănătate, au fost considerați prioritatea noilor măsuri privind salarizarea bugetarilor.

Până acum, când se făceau creșteri procentuale pe domenii beneficia de respectivele majorări întreg personalul, de la femeia de serviciu până la directorul de spital, de exemplu.

Gardienii amenință cu greva

Angajaţii din penitenciare amenință și ei cu greva, din cauza orelor suplimentare şi a condiţiile de muncă, care ar trebui remunerate suplimentar.

Ei au adoptat strategia medicilor, care au refuzat gărzile suplimentare până la creșterea plății lor.

Începând de luni vor organiza proteste săptămânale, după care vor decide noile forme ale conflictului.

Lucrăm în condiţiile în care lucrăm, cu logistica pe care o ştiţi, avem unităţi vechi de 50-70 sau chiar 150 de ani, cârpim sistemul ăsta cu bani puţini şi ne facem misiunile în general bine.

Prin urmare, simplul refuz al muncii suplimentare va paraliza sistemul penitenciar, ne-o asumăm, suntem decişi să mergem până la capăt şi e cazul să spunem şi de ce.

Determinarea Guvernului Cioloş de a împărţi familiile ocupaţionale în şmecheri şi fraieri, putem accepta că multe persoane ne denumesc gardieni, unii ne numesc torţionari, dar niciodată nu o să acceptăm statutul de fraieri„, a declarat Ştefan Teoroc, preşedinte Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: