sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 iulie, 2022

A fost semnat primul contract privind retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, pentru prelungirea duratei de funcționare a reactorului de tip Candu, spune un comunicat al Nuclearelecrica (SNN), care deține centrala.

Candu Energy va oferi serviciile de inginerie necesare pentru achizițiile componentelor „cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit „retubare reactor”, potrivit contractului semnat joi cu Autoritatea de Proiectare a Unității 1.

Reactorul CANDU al Unității 1 are o durată de viață inițială de 30 de ani, și a fost pus în exploatare comercială în 1996. Retehnologizarea are în vedere prelungirea duratei de funcționare cu încă 30 ani


De asemenea, Candu Energy va oferi si servicii de „inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate utilizate la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesita înlocuire/modificare”, mai spune comunicatul citat.

Fazele și costurile retehnologizării reactorului

Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Odată cu semnarea contractului începe faza a II-a retehnologizării Unității 1 de la CN Cernavodă, după ce, în faza I-a (2017 – 2022) s-a demonstrat  fezabilitatea proiectului de retehnologizare și capabilitatea componentelor actuale ale reactorului de a funcționa peste 210.000 de ore la putere nominală.

(Citește și:3 scenarii pentru retehnologizarea Unității 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă”)

În faza a II-a ( 2022 – 2026) se asigură resursele financiare, se negociază și atribuie contractele de inginerie, procurare și construcție (EPC), obține Opinia Comisiei Europene și a tuturor autorizațiilor și avizelor necesare demarării proiectului.


Faza a III-a (2027-2029) Începe odată cu oprirea Unității 1 și constă în derularea efectivă a lucrărilor și în repunerea acesteia în funcțiune, pentru alți 30 de ani, după anul 2029.

Avantajele energiei nucleare de la Unitatea 1 din Cernavodă

Noua Unitate 1 de la Cernavodă va livra net aproximativ 5,5 miliarde de kWh energie curată, anual în Sistemul Energetic Național (SEN), „la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie” și va evita emisia a peste 5 milioane tone CO2 anual.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW a livrat din 1996 până în prezent peste 127 miliarde de kWh, adică 9% din consumul național din 25 ani.

De asemenea, a fost evitată emisia a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: