O delegație a Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Alvaro Pereira, economist șef și director al departamentului Economie OCDE s-a aflat miercurila București, având întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precum și înalți funcționari, pentru a discuta pașii pe care România îi are de făcut pentru aderarea la organizație.
Cu această ocazie a fost lansat proiectul de asistență privind înființarea Consiliului Național pentru Productivitate.
Înființarea Consiliului Național pentru Productivitate este, de fapt, un pas pentru aderarea României la OECD. Statele membre Schengen fac parte din OECD, însă, România trebuie să facă pași pentru acest obiectiv.
„În ultimii ani, productivitatea a crescut în România, în mod semnificativ, mai mult decât în alte părți ale Europei. Asta e vestea bună. Dar vestea proastă este că și în România începe să scadă nivelul de creștere a productivității. Nu mai crește în același ritm. (…) Deși vă descurcați bine, productivitatea din țara dumneavoastră este sub media OCDE. Ceea ce înseamnă că, deși începeți să recuperați terenul pierdut, încă produceți mai puțin, aveți o productivitate mai mică decât media europeană și media OCDE”, a declarat Alvaro Pereira, economist șef și director al departamentului Economie OCDE, cu aceeași ocazie.
Banca Naţională a României a fost constant implicată în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) încă din anul 2008, iar în conformitate cu mandatul său legal s-a angajat în dezvoltarea relaţiei cu OCDE, a declarat la rândul lui guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Tema conferinţei reflectă eforturile care ghidează România către clubul select al celor mai bune practici în materie de politici din ţările OCDE şi ancorează relaţia noastră la un pilon al stabilităţii şi dezvoltării durabile, printr-o strânsă cooperare cu membrii OCDE. Participarea la nivel înalt de care ne bucurăm astăzi exprimă prioritatea autorităţilor române din perspectiva politicii externe, dar şi a sectorului privat, continuarea reformelor care conduc către aderarea noastră la OCDE şi ne apropie de partenerii noştri internaţionali strategici. Ea denotă angajamentul şi efortul naţional de accelerare a dezvoltării pentru a alinia România la economiile avansate şi la valorile comune de progres şi prosperitate socială. Distinşi invitaţi, Banca Naţională a României a fost constant implicată în acest proces încă din anul 2008. În conformitate cu mandatul său legal, Banca Naţională a României s-a angajat în dezvoltarea relaţiei cu OCDE. Banca Naţională a contribuit la serie de documente şi studii OCDE, a stabilit contacte directe cu structurile OCDE relevante şi a organizat întrevederi la nivel înalt sau tehnic între reprezentanţii Băncii noastre şi cei OCDE. În mai 2017, îmi face plăcere să reamintesc, am găzduit exact aici, la sediul BNR, exact în această sală, conferinţa România şi OCDE proiecţii în prezent şi viitor, într-un format similar celui de astăzi”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa cu tema „România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale”.
„Ministerul Economiei lucrează la elaborarea unor politici economice care să conducă la dezvoltare durabilă, centrate pe principiul egalității de șanse. Totodată, am implementat trei scheme de ajutor de stat pentru creșterea competitivității economice, adresate industriei afectate de crizele din ultimii ani”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
„Chiar dacă recomandarea comisiei pentru instituirea unor astfel de structuri se adresează statelor membre din zona euro, România a decis să se alăture acestor state, având în vedere avantajele iniţiativei, de la analizele asupra productivităţii şi competitivităţii, la schimbul de bune practici care privesc metodologiile de lucru sau consultarea cu părţile interesate. Această structură, care va fi independentă, va efectua analize economice şi statistice, iar rezultatele le va comunica în spaţiul public prin intermediul unor rapoarte anuale. Avem nevoie de astfel de analize care să fundamenteze politici publice pentru creşterea economică sustenabilă şi pentru convergenţă” a declarat premierul Nicolae Ciucă.
După depunerea Memorandumului Inițial de către Prim-Ministrul Nicolae – Ionel Ciucă la sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris în data de 15.12.2022, au avut loc o serie de consultări tehnice din care a reieșit disponibilitatea Secretariatului OCDE, prin Departamentul Economic al OCDE – cel responsabil cu elaborarea studiilor economice de țară, pentru toate statele membre sau candidate – de a oferi sprijin pentru înființarea Consiliului Național pentru Productivitate, în concordanță cu cerințele regulamentului UE și recomandării OCDE, transmite ministerul.
Ce este OCDE
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OCDE) este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global. Sediul acesteia se află la Paris. Este alcătuită din 38 de state dezvoltate, care dețin aproape 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.