duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2015

stelian tanaseComisiile de cultură ale Parlamentului au respins miercuri raportul de activitate pe 2014 al SRTv, ceea ce înseamnă că s-a mai făcut un pas spre demiterea preşedintelui – director general Stelian Tănase.

Votul a înregistrat un scor categoric în favoarea înlăturării actualei conduceri a instituţiei: 17 pentru respingerea raportului, o abţinere şi votul senatorului Varujan Vosganian, împotriva respingerii.

„Textul raportului va fi înaintat către Birourile permanente reunite. Acestea vor decide, probabil săptămâna viitoare. La următorul plen reunit va fi dezbătut”, a declarat la final președintele Comisiei de cultură de la Senat, Georgică Severin, citat de Agerpres.


Potrivit legii, votul negativ în plen (etapa următoare a procedurii) duce automat la demiterea şefului TVR, aşa cum s-a întâmplat în decembrie 2013, când a fost înlăturat Claudiu Săftoiu şi a venit Stelian Tănase.

Avizul comisiilor are doar un rol consultativ, iar plenul reunit poate ignora acest vot de repingere, însă până acum nu s-a înregistrat niciodată o astfel de răsturnare de situaţie.

Primul pas pentru înlăturarea lui Stelian Tănase a fost făcut în mai anul acesta, când Comisiile pentru buget ale Camerei Deputaților și Senatului au dat aviz negativ contului de execuție bugetară pe anul 2014 al Societății Române de Televiziune, cu 20 de voturi “pentru” și 2 abțineri.

Datoriile TVR

SRTV a înregistrat anul trecut o pierdere de dere 81,5 milioane de lei, datoriile totale ale instituţiei cifrându-se la aproximativ 700 milioane lei. Restanţele către bugetul de stat erau de 440 de miliaone de lei.

Scrisoarea lui Stelian Tănase către Valeriu Zgonea


Şeful TVR nu a fost prezent în comisiile de cultură, dar i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, scrisoare în care enumeră câteva măsuri ce ar trebui luate urgent de către autorităţi pentru a salva postul public de televiziune.

Măsurile solicitate de şeful TVR:

  • indexarea taxei TV
  • extinderea obligației pentru toți furnizorii de energie electrică de a deveni mandatari ai SRTv pentru colectarea taxei TV
  • reducerea cotei de TVA pentru activitățile specifice postului public de televiziune și a contribuției pentru CNC de la 15% la nivelul de 3%
  • modificarea legii 41/1994, în sensul posibilității de a primi alocații bugetare/finanțare pentru achiziția de licențe pentru evenimente majore culturale și sportive — Campionatul Mondial de Fotbal, Cerbul de Aur, Eurovision

În lispa acestor facilităţi, avertizează Stelian Tănase, SRTv va intra în incapacitate de plată în următoarele luni, din cauza despăgubirilor stabilite de instanţă în procesele cu foştii angajaţi.

Conducerea Camerei Deputaților va tirmite scrisoarea către Comisia de cultură.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: