11 octombrie, 2024

La inițiativa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB), capitala României va găzdui ediția de toamnă a Conferinței METREX, eveniment de anvergură europeană, care aduce în prim-plan importanța zonelor metropolitane în dezvoltarea durabilă și strategică a Europei.

Conferința Rețelei Regiunilor și Zonelor Metropolitane Europene (METREX) se va desfășura începând cu miercuri, 23 octombrie, până vineri, 25 octombrie, la ARCUB Gabroveni, sub titlul „Valorificarea potențialului metropolitan: beneficiile parteneriatelor teritoriale”și va reuni actuali și foști membri ai Parlamentului European, primari din diverse orașe și regiuni europene, practicieni și experți în problematica metropolitană și lideri locali.

„Suntem onorați să găzduim, la București, ediția de toamnă a conferinței METREX, care reprezintă un pas important după lansarea «Manifestului METREX pentru Parteneriate Metropolitane», în Parlamentul European, la Bruxelles”, spune Gianina Pănătău, Director ADIZMB și Vicepreședinte METREX.


„Evenimentul, o dovadă a faptului că activitatea ADIZMB este relevantă la nivel european, reunește autorități locale, naționale și europene. Scopul nostru comun este de a identifica soluții la provocări majore precum schimbările climatice, mobilitatea, limitările spațiale și dezvoltarea economică, care au un impact direct asupra calității vieții cetățenilor. Colaborarea între factorii de decizie este esențială pentru succesul proiectelor ce construiesc viitorul urban și suntem încântați să le prezentăm partenerilor noștri internaționali exemple de succes ale Zonei Metropolitane București-Ilfov, posibile prin această abordare constructivă, de parteneriat.”

Ce își propune conferința?

După cum arată Henk Bouwman, Secretar General METREX, „Regiunile și zonele metropolitane se află într-o poziție unică pentru a răspunde provocărilor complexe de astăzi. Prin înțelegerea perspectivei de ansamblu și valorificarea beneficiilor oferite de o scară metropolitană, putem găsi soluții, în colaborare cu parteneri locali.

Ediția din toamnă a Conferinței METREXva duce angajamentul nostru la un nou nivel, punând accentul pe cum putem crea un cadru organizațional robust pentru autoritățile și instituțiile metropolitane, prin valorificarea potențialului metropolitan și implementarea concretă a acestuia.

Membrii noștri și toți factorii implicați în viitorul zonelor urbane trebuie să fie mai bine echipați pentru a gestiona aceste provocări, prin dezvoltarea competențelor organizaționale, un cadru instituțional solid și creșterea competențelor echipelor lor legate de acest domeniu determinant pentru viitorul cetățenilor europeni”.

Conferință locală cu impact internațional


Conferința METREX – ediția de toamnă, București 2024 pune România pe harta dialogului internațional privind zonele metropolitane, prin:

  • Subiecte aflate printre prioritățile administrațiilor publice din întreaga Europă. Printre principalele subiecte aflate pe agenda conferinței se numără noile provocări ale zonelor metropolitane și impactul transportului și mobilității asupra dezvoltării economice ale acestora.

  • Crearea și consolidarea unei viziuni europene pentru dezvoltarea zonelor metropolitane. Conferința marchează un pas important în consolidarea unei Europe mai unite, în care regiunile metropolitane joacă un rol crucial în dezvoltarea economică, socială și ecologică.

  • Creșterea participării la nivel european și internațional. Colaborarea între administrațiile publice și experții din diverse state internaționale permite crearea unei viziuni comune asupra mobilității durabile, dezvoltării economice și coeziunii sociale. Această cooperare transnațională este esențială pentru a atrage finanțare europeană și pentru a implementa politici verzi și sustenabile care să contribuie la o Europă mai competitivă, ecologică și echitabilă.

De ce sunt zonele metropolitane o prioritate a strategiilor urbane?

Zonele metropolitane au devenit un subiect de interes major în Europa, având un impact direct asupra politicilor de coeziune, dezvoltare urbană și inovare economică. Conform datelor METREX, aproximativ 60% dintre locuitorii Uniunii Europene trăiesc în regiuni și zone metropolitane. Peste 80% dintre noii veniți aleg să se stabilească aici, generând creșterea lor constantă, fenomen care se întâlnește și în România, în zonele din apropierea marilor orașe. Aproape 70% din PIB-ul Uniunii Europene este generat în aceste regiuni. Totodată, peste 70% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provin tot din zonele metropolitane.

În acest context, nevoia de actualizare a soluțiilor de infrastructură, transport, utilități și servicii accesibile tuturor categoriilor de populație este obligatorie. METREX își propune să întărească capacitățile și competențele autorităților metropolitane și să faciliteze schimbul de bune practici între acestea.

Agenda completă a evenimentului poate fi accesată aici METREX Autumn Conference – METREX (eurometrex.org)

Rețeaua Regiunilor și Zonelor Metropolitane Europene (METREX) este o rețea non-profit formată din aproape 60 de regiuni și zone metropolitane din Europa. Aceasta colaborează cu instituțiile europene, comunitățile de cercetare, organizațiile guvernamentale și alte rețele și conectează profesioniști din sectorul public, pentru a colabora în vederea unui viitor mai productiv, sănătos, incluziv și sustenabil. Obiectivul său este de a crea împreună forța necesară pentru a accelera tranzițiile de care Europa are nevoie pentru a prospera.

Înființată în 2008, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB) este principalul aranjament formal care acoperă zonele București și  Județ Ilfov, printr-un parteneriat între Primăria Municipiului București și Consiliul Județean Ilfov. ADIZMB este membră a platformei METREX iar din 2023 este prezentă și în echipa de conducere a acesteia, prin directorul său, Gianina Pănătău, care ocupă funcția de Vicepreședinte.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: