sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 aprilie, 2023

Un succes al politicii Bejingului, de a-și impune moneda națională pe plan internațional, a fost obținut în luna martie, yuanul fiind cea mai utilizată monedă pentru tranzacțiile transfrontaliere în China, depășind pentru prima data dolarul, arată datele oficiale anunțate de Reuters.

Plăţile şi încasările transfrontaliere în yuani au urcat în martie la nivelul record de 549,9 miliarde de dolari, de la 434,5 miliarde de dolari luna precedentă, conform calculelor Reuters pe baza datelor de la Administraţia de stat pentru schimbul valutar.

Yuanul a fost utilizat în 48,4% din toate tranzacţiile transfrontaliere în martie, a calculat Reuters, în timp ce ponderea dolarului a scăzut la 46,7%, de la 48,6% luna precedentă. Volumul tranzacţiilor transfrontaliere acoperă atât conturile curente, cât şi conturile de capital.


Dar utilizarea yuanului în finanţarea comerţului global rămâne scăzută, deşi în ultimul timp înregistrează creşteri semnificative.

În ultimul timp s-au înmulțit speculațiile privind declinul dolarului, moneda în care se desfășoară cea mai mare parte a comerțului mondial de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial până în prezent, în favoarea yuanului chinezesc.

Această teorie este susținută de mai multe decizii luate de unele state care încep să accepte yuanul chinez pentru plățile în comerțul internațional. De exemplu, au existat discuții în luna martie privind decizia Arabia Saudită, un aliat tradițional al SUA, să accepte plata în yuani pentru exporturile sale de petrol către China, conform Wall Street Journal.

Iar știrile referitoare la utilizarea yuanului, ca monedă de schimb, se înmulțuesc. Franța ia în considerare plata în yuani pentru gazul lichefiat cumpărat din China în cadrul unui mega-contract semnat la sfârșitul lunii martie. Acordul comercial prevede achiziția a 65.000 de tone de GNL din Emiratele Arabe Unite, considerat un pas important pentru încercările Beijingului de a detrona dolarul din poziția de „petrodolar” universal în comerțul cu petrol și gaze, scrie RFI.

Yuanul mușcă din teritoriul „petrodolarului” în tranzacțiile energetice


Brazilia a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu China pentru ca schimburile bilaterale să fie decontate în yuani și reali, fără să mai fie folosit dolarul american.

Erodarea statutului dolarului este accelerată și de dorința BRICS să dezvolte o nouă monedă de rezervă, în timp ce în India decontarea unor tranzacții transfrontaliere este efectuată în rupii.

Argentina, la rândul ei, va începe să plătească importurile chineze în yuani, decât în dolari, a anunțat miercuri guvernul, o măsură care are ca scop prezervarea rezervelor de dolari ale țării, transmite Reuters.

În aprilie, își propune să plătească aproximativ 1 miliard de dolari din importurile chinezești în yuani în loc de dolari, iar ulterior aproximativ 790 de milioane de dolari din importurile lunare vor fi plătite în yuani, se arată într-un comunicat al guvernului.

Decizia vine pe fondul nivelului critic al rezervelor sale în dolari, a unei reduceri drastice a exporturilor agricole cauzată de o secetă istorică, precum și a incertitudinii politice înaintea alegerilor din acest an.

Yuanul a depășit pentru prima dată dolarul în volum lunar de tranzacționare în februarie, iar diferența a devenit mai pronunțată în martie, potrivit datelor compilate de Bloomberg pe baza rapoartelor zilnice ale tranzacțiilor de la Bursa din Moscova. Înainte de invazie, volumul de tranzacționare al yuanului pe piața rusă era neglijabil. (Bloomberg)

Dolarul cedează teren

Datele comunicate de sistemul global de plăţi SWIFT arată că ponderea yuanului în tranzacţiile valutare globale pentru finanţarea comerţului a urcat la 4,5% în martie, în timp ce ponderea dolarului era de 83,71%.

Toate aceste știri au o temă comună: este în curs dedolarizarea scenei economice mondiale.

Biletul verde își pierde sau este în curs de a-și pierde locul ca primă alegere în comerțul și finanțele mondiale, sugerează toate aceste știri. Teoria circulă în special printre conservatori și critici ai politicii globaliste a președintelui SUA, Joe Biden.

Toate aceste discuții sunt generate de faptul că, după cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite contribuiau cu aproximativ jumătate la PIB-ul mondial, ceea ce plasat dolarul în poziția de monedă de schimb globală, valoare de refugiu pentru economii și unitatea universală de cotabilitate.

Însă, în prezent, economia SUA nu mai domină scena globală, așa cum o făcea în trecut, susțin criticii politicii promovate de administrația Biden, astfel că perioada de glorie a dolarului se apropie de sfârșit.

Elon Musk prevede dedolarizarea economiei mondiale

Controversatul miliardar, Elon Musk, CEO-ul Tesla, spune că dedolarizarea economiei mondiale este inevitabilă și este rezultatul utilizării biletului verde de către SUA ca pe o armă la nivel global, subliniază Thestreet.com

Unul dintre modurile în care dolarul este militarizat îl constituie sancțiunile economice pe care SUA le impun altor state. În consecință, afirmă Elon Musk, mai multe țări vor dori la un moment dat să se debaraseze de dolar, pentru a-și reduce dependența de SUA și să evite deciziile sale.

Antreprenorul miliardar a făcut aceste afirmații pe Twitter ca răspuns la postările unui utilizator care arăta pe baza datelor publicate de banca Morgan Stanley, că din 2001, ponderea dolarului în comerțul mondial a scăzut considerabil.

„Dedolarizarea este reală și se întâmplă rapid”, a spus utilizatorul. „Cota dolarului a scăzut de la 73% (2001) la 55% în 2020. Anul trecut s-a redus de la 55% la 47%, de la adoptarea sancțiunilor împotriva Rusiei, ritmul dedolarizării accelerându-se de 10 ori comparativ cu ultimele două decenii”, este postarea pe Twitter.

Musk s-a declarat de acord cu concluziile acestei analize.

„Dacă folosești moneda ca pe o armă de mai multe ori, alte țări vor înceta să o mai folosească”, a scris șeful Tesla pe Twitter în 25 aprilie.

Încă nu sunt alternative viabile la dolar

Însă mai mulți analiști consideră că dolarul nu este în pericol de a fi detronat pe termen scurt, deoarece nu există o alternativă viabilă la biletul verde

În 1945, dolarul a înlocuit lira sterlină ca monedă de schimb în cadrul comerțului global. Yuanul, spun experții, nu poate înlocui dolarul, în ciuda aspirațiilor Beijingului.

„În ciuda rolului său din ce în ce mai important în economia globală și a dorinței mai vechi de a detrona dolarul, China nu se bucură de încrederea investitorilor, calitatea instituțională și liberalizarea pieței de capital necesare pentru a internaționaliza un yuan care încă nu este complet convertibil pe piețele internaționale”, spune Ian Bremmer, președinte-fondator al Grupului Eurasia, o firmă de media digitală.

Pentru Bremmer, cea mai serioasă amenințare la adresa dominației dolarului provine din interior. „Statele Unite sunt încă cea mai puternică națiune de pe pământ, dar sunt și cea mai divizată politic și disfuncțională dintre toate marile democrații dezvoltate”, a argumentat el.

„Cel mai mare risc pentru statutul global al dolarului este dat de inegalitatea în creștere, tribalismul, polarizarea și blocajul politic, care în cele din urmă subminează încrederea în stabilitatea și credibilitatea Americii”.

În timp ce cota dolarului din rezervele valutare ale băncilor centrale este de 12 trilioane de dolari în scădere într-adevăr, începând din 1999, este în continuare de aproape de două ori mai mare decât rezervele constituite din euro, yeni, lire sterline și yuani luate împreună – la fel ca acum un deceniu.

Cel mai apropiat concurent al său pentru statutul de monedă globală, euro, reprezintă abia 20% din rezervele băncii centrale.

Dolarul a reprezentat 58% din rezervele valutare ale băncilor centrale, potrivit datelor FMI. Acesta este o scădere mare față de 1999, dar este de aproape trei ori mai mare decât ponderea euro, urmată de yenul japonez la 5%. Cota yuanului chinezesc este sub 3%.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: