sâmbătă

4 mai, 2024

9 ianuarie, 2024

Liceeni din mai multe unităţi școlare din Constanţa şi alte cinci judeţe au intrat marţi în grevă japoneză, până pe 15 ianuarie, acuzând reprezentanţii Ministerul Educaţiei că blochează asigurarea gratuităţii pentru elevi la transport și, astfel, încalcă dreptul constituțional la învățătură.

Elevii acuză că abonamentele sunt primite cu întârziere și reînnoirea lor lunară este ineficientă, iar companiile nu au primit banii pentru acoperirea cheltuielilor.

Câțiva reprezentanți ai protestatrilor au avut luni o întâlnire cu secretari de stat din Ministerul Educației, care le-au promis că banii pentru naveta din ianuarie vor fi decontați în februarie. Mulți dintre elevii navetiști, însă, provin din familii dezavantajate și nu au banii necesari pentru a-și plăti singuri transportul, chiar dacă îi vor putea recupera mai târziu, astfel încât ar putea renunța la cursuri cel puțin în luna ianuarie.


Asociațiile de liceeni ce forțează guvernanții să găsească rapid o soluție, atrag atenția că blocajele de acest tip duc la creșterea abandonului școlar și la rezultatele slabe înregistrate la testele PISA.

Pe durata săptămânii 9-15 ianuarie, va fi organizată o grevă japoneză în semn de protest faţă de „tăierea transportului”, anunță un comunicat transmis de elevii unor licee din șase județe: Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), AEC, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM).

„Astăzi, 9 ianuarie, elevii din multiple licee din 6 judeţe ale ţării au pornit o grevă japoneză faţă de tăierea transportului elevilor din 19 judeţe de către Ministerul Educaţiei. Astfel, elevii vor purta în următoarea săptămână, pe durata orelor de curs, la braţ, o banderolă albă, pentru a protesta faţă de batjocura care li se aduce de către Minister, atât lor cât şi operatorilor de transport”, se menționează în comunicat.

Ministerul Educației refuză revocarea HG 1337, sursa probleme; semnatarii comunicatului solicită demisia Ligiei Deca

O parte dintre elevii protestatari au manifestat luni în faţa sediului Ministerului Educaţiei solicitând revocarea HG 1337, ce a dus la blocarea gratuității pentru navetă, însă conducerea instituției refuză, menționează asociațiile semnatare ale comunicatului.


Cele șase asociații își îndeamnă colegii din toate liceele la solidarizare cu elevii care au rămas fără gratuitea pentru navetă și solicită demisia ministrului Educației, Ligia Deca:

„În urma protestului organizat de asociaţiile de elevi, Ministerul Educaţiei a declarat faptul că nu va revoca Hotărârea de guvern nr. 1337 care blochează gratuitatea elevilor la transport. În acest sens, asociaţiile de elevi vor continua cu acţiuni începând o grevă japoneză şi vor acţiona în instanţă hotărârea respectivă. Solicităm demisia de urgenţă a ministrului Ligia Deca! Transportul sau demisia! Îndemnăm toţi elevii care nu primesc transport în urma hotărârilor Guvernului, precum şi elevii ce doresc să fie solidari cu colegii lor, să poarte în această săptămână o banderolă albă la mână !” 

Întortocheata legislație ce îngreunează decontarea navetei

Conform prevederilor legale, decontul transportului se face în două modalităţi:

  • Acolo unde există serviciu public judeţean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare.
  • În cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Autoritatea contractantă competentă este Ministerul Educației (conform noilor legi ale Educației), dar mai multe reglementări la nivel european plasează această responsabilitate la administrațiile locale, mai precis la consiliile județene.

Problema a fost generată de această legislație contradictorie, ce permite celor doi actori – consilii județene și Ministerul Educației – să-și paseze vinovăția și rezolvarea situației.

Prevederile de la Art. 2 din HG 1337:

  • (1) Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, în judeţele în care până la data de 1 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, aprobată conform prevederilor art. 4 alin. (53) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023.
  • (2) Începând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean.

Potrivit datelor Ministerului, în 14 judeţe nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean, dar conform asociațiilor protestatare, situația este întâlnită în 19 județe.

Ce spune MEd

În vederea acordării sumelor forfetare, pentru judeţele unde nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean, ANRSC a propus modificarea şi completarea HG 810/2023, pentru stabilirea valorii unitare de lei/km aferentă sumei forfetare, având în vedere situaţia diferită dintre judeţe, astfel:

  • în judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în contractele atribuite;
  • în judeţele care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, la nivelul valorii unitare medii la nivel naţional lei/km, stabilită de către ANRSC.

Cum ar trebui să se rezolve situația, în viziunea ministerului:

  • Astfel, începând cu 1 februarie 2024, elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului judeţean, acolo unde nu există servicii publice de transport gratuit.
  • Pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor şcolare judeţene, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele şcolare vor vira sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional comunicată de ANRSC şi aprobată de consiliul judeţean.
  • În cazul în care nu au beneficiat de transport gratuit, elevii vor primi sumele forfetare, după aprobarea valorii unitare lei/km de către consiliul judeţean, cu avizul conform al ANRSC.
  • Consiliile Judeţene vor trebui să aprobe valorile unitare lei/km până la data de 1 februarie 2024. Pe măsură ce în cele 14 judeţe se vor încheia contracte, în baza acestora va fi posibilă plata către operatorii de transport. Până atunci, se vor asigura sumele forfetare elevilor. Odată cu aprobarea acestui act normativ, este posibilă atât plata sumelor forfetare către elevi, care nu a putut fi efectuată în lipsa hotărârilor consiliilor judeţene, cu avizul conform al ANRSC, cât şi plata operatorilor de transport care au eliberat abonamente gratuite elevilor, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data aprobării hotărârilor consiliilor judeţene, mai spune sursa citată.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: