vineri

26 aprilie, 2024

20 decembrie, 2023

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au contestat la Curtea Constituţională legea prin care prin care este stabilit un impozit suplimentar, de 80% pentru terenurile agricole din extravilan vândute în mai puțin de opt ani de la momentul dobândirii. Prin această reglementare, marii arendași și latifundiari apropiați ai partidelor de guvernare blochează piața terenurilor agricole, acuză cele două formațiuni.

„Este o mizerie, PSD şi PNL îi obligă pe oameni să plătească de două ori impozit pentru acelaşi lucru, pentru că acest impozit de 80% dublează impozitul din Codul fiscal, de 3%. E unul din proiectele prin care marii arendaşi şi latifundiari, precum Paul Stănescu de la PSD, ţin blocată piaţa terenurilor din România. Tot promovează astfel de legi pentru a concentra, prin hiperbirocraţie şi impozitare excesivă, terenurile în mâna unui grup mic de oameni, cu încălcarea principiului liberei circulaţii a terenurilor şi capitalurilor”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, citat într-un comunicat de presă al USR.

Motivele de neconstituționalitate invocate de semnatarii sesizării

Sesizarea depusă la CCR vizează legea de aprobare a OUG 104/2022, adoptată pe 12 decembrie, prin votul PSD, PNL, UDMR şi al minorităţilor naţionale.


Legea încalcă mai multe prevederi din Constituţie, inclusiv cele referitoare la egalitatea în drepturi şi dreptul la proprietate privată.

Argumentele din contestația depusă de USR și Forța Dreptei:

  • Legea afectează dreptul de proprietate privată prin crearea unei diferenţe de tratament între terenurile agricole în funcţie de caracteristicile lor specifice, ceea ce conduce la o aplicare inegală a legii şi la o restricţionare sau discriminare indirectă a drepturilor de proprietate privată ale unor proprietari de terenuri.
  • Legea este neconstituţională din cauza introducerii unei duble impuneri fiscale, pe lângă impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare. Practic, sunt impuse două taxe distincte pentru acelaşi procedeu sau activitate economică, mai spune sursa citată.
  • „Nu în ultimul rând, legea operează modificări în ceea ce priveşte regimul general al proprietăţii, pentru care Senatul este Cameră decizională, nu Camera Deputaţilor. Or, atunci când o lege este adoptată de o Cameră care nu este desemnată ca fiind decizională pentru acea materie, se încalcă principiile de bază ale separării şi echilibrului puterilor în stat, aşa cum sunt ele prevăzute în Constituţie”, mai arată comunicatul USR.
  • Cât despre ordonanţa de urgenţă aprobată prin lege, dincolo de faptul că nu exista vreo situaţie excepţională care să justifice adoptarea ei de către Guvern, în momentul adoptării exista deja în dezbaterea Parlamentului un proiect pentru reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: