miercuri

5 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2017

Importul de țiței al României a fost de 2,307 milioane tone echivalent petrol (tep), în primele patru luni ale acestui an, maimult decât dublu față de producţia de ţiţei, care a totalizat 1,141 milioane tep, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres.

Statistica exprimă gradul de epuizare a resurselor interne în raport cu nevoile, resursele exploatabile comercial fiind în continuă scădere. Proiectul Strategiei Energetice, publicat de Ministerul Energiei estimează că producţia de ţiţei va scădea de la 22 la 13 TWh (1,93, până la 1,15 milioane tep), între 2030 şi 2050. Anul 2035 ar urma să fie un punct de cotitură, începând de la care scăderea ar deveni abruptă către zero.

În România funcţionează trei rafinării, la Brazi – aparţinând OMV Petrom, cu o capacitate de prelucrare de 4,5 milioane de tone anual, Teleajen -Ploieşti (Lukoil, 2,7 mil. tone) şi Midia – Năvodari (KazMunaiGas, 4,8 mil. tone).

Investiţii în scădere


OMV Petrom (SNP) spune că a reusit să limiteze declinul producţiei zilnice la doar 2,5%, în 2016, „în pofida reducerii în continuare a investiţiilor”.

Investițiile totale ale OMV Petrom au scăzut cu 34% în 2016, până la 2.575 milioane de lei, „influențate în principal de o reducere substanțială în segmentul Upstream, unde scăderea a fost de peste 39%, până la 2.119 mil.lei, potrivit raportului anual al companiei.

„Valoarea investițiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) pentru 2017 este estimată la aproximativ 0,8 mld euro, cu circa 40% mai mare față de 2016, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream”. Atenția OMV Petrom (SNP) este, însă, îndreptată în mare parte spre explorara zăcămintelor de gaz din Marea Neagră.OMV Petrom vinde zăcămintele onshre „marginale”.

Compania spune că reducerea producției are drept cauză „numarul mai mare de sonde devenite neeconomice ca efect al contextului nefavorabil al prețului țițeiului”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: