joi

25 aprilie, 2024

15 septembrie, 2019

Creșterea producției de electricitate a centralelor eoliene (+7%) și a celor solare fotovoltaice (+8%) pe primele 7 luni ale anului 2019, nu au compensat scăderile termocentralelor, hidrocentralelor și pe cea a centralei nucleare.

Scăderea totală de producție a fost de 4,9% față de aceeași perioadă din 2018.

Astfel că importurile de energie electrică au crescut cu 45,2%, până la mai mult de 2,1 TWh (2.131 milioane kWh), potrivit datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Naționale de Statistică (INS).


Creșterea importurilor s-a produs pe fondul scăderii cu 4,4% a consumului final de electricitate din economie (până la 24,9 TWh), dar în condițiile creșterii consumului populației cu 19,4% (până la 7,26 TWh) și a celui cu iluminatul public cu 12,5%.

Exporturile de electricitate au scăzut cu aproape 38% față de primele șapte luni din 2018.

Tendință agravată de reglementări

Tendința de creștere a importurilor declanșată încă de la începutul anului a continuat și în lunile de vară, când, tradițional, România era exportatorare de electricitate.


Cea mai mare scădere a producției (-9%) au avut-o termocentralele, mai ales din cauza creșterii cheltuielilor cu certificatele verzi a celor pe cărbune, dar și de scumpirea gazelor ca urmare a OUG 114 / 2018.

„Ordonanța lăcomiei” a adăugat și alte constrângeri pentru  toți producătorii și sfârșind cu
decizia Guvernului de a crește stocurile obligatorii pentru iarnă de gaze (+10%) și rezerva de apă în lacurile de acumulare (+25), față de anul trecut, ceea ce a afectat producția de electricitate pe aceste direcții.

(Citiți și: Creștere masivă a importului de electricitate, stimulat de politica guvernamentală: 38% pe primele 5 luni. Tendința continuă)

Princialele resurse de energie primară în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019, au totalizat 20,31 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 2,9% (571.700 tep) faţă de perioada similară din 2018.

Producţia internă a însumat 11,83 milioane tep, în scădere cu 2% (262.800 tep) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 8,48 milioane tep.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: