joi

28 martie, 2024

30 aprilie, 2019

Împăratul Akihito a renunțat marţi la Tronul Crizantemei, după o domnie de 30 de ani, în cadrul unui ritual tradiţional desfășurat la Palatul Imperial. Este prima abdicare înregistrată în ultimele două secole în Japonia.

În cadrul ceremoniei private, împăratul Akihito, în vârstă de 85 de ani, a purtat o ţinută tradiţională şi, conform ritualului, el și-a înștiințat strămoșii în legătură cu decizia lui de abdicare. La ceremonie eu participat, conform BBC, aproximativ 300 de persoane, printre care premierul Shinzo Abe şi cabinetul său de miniştri.

A urmat ultimul discurs public în calitate de suveran al tronului Crizantemei, în care împăratul Akihito a declarat că „doreşte Japoniei şi lumii întregi pace şi prosperitate”.


„Sunt profund recunoscător pentru oamenii care m-au acceptat ca simbol şi m-au susţinut”, a declarat al 125-lea împărat al Japoniei.

„Împreună cu împărăteasa Michiko, sperăm din inimă că era Reiwa va fi paşnică şi fructuasă, şi ne rugăm pentru bunăstarea şi fericirea ţării noastre şi a poporului”, a adăugat Akihito, care la miezul nopții va înceta să mai fie împăratul Japoniei.

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial.

Prințul moștenitor Naruhito

Prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al împăratului Akihito şi al împărătesei Michiko, va urca pe tronul Japoniei – Tronul Crizantemei – pe 1 mai.


Născut pe 23 februarie 1960, a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989 după decesul bunicului său, împăratul Hirohito.

A absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi în anul următor s-a înscris la Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de încă trei ani. A finalizat, de asemenea, prima parte a unui doctorat în ştiinţe umaniste la Universitatea Gakushuin în 1988.

În 1993, Naruhito a apărut pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce Palatul Imperial a anunţat logodna lui cu Masako Owada, absolventă a Universităţii Harvard care a făcut carieră în diplomaţie şi care deţinea o specializare în economie. Ceremonia lor de nuntă a avut loc în luna iunie a aceluiaşi an.

Dorind să contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, Naruhito a călătorit deja în peste 30 de ţări, inclusiv în Malaysia în 2017 cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Japonia şi această ţară din Sud-Estul Asiei.

În timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a diminuat importanţa atrocităţilor şi crimelor de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fapt care a dus la tensionarea relaţiilor cu alte state din Asia, în special cu China şi cu Coreea de Sud, prinţul moştenitor a lăsat impresia că respinge acea atitudine a premierului nipon.

„Este important să privim spre trecut într-o manieră umilă şi să transmitem în mod corect tragicele experienţe ale războiului şi cunoştinţele noastre despre cursul istoriei”, a declarat el într-o conferinţă de presă în februarie 2015.

Reiwa – numele noii ere imperiale

Numele noii ere imperiale este „Reiwa”, denumire alcătuită din două ideograme combinate, ce evocă o armonie purtătoare de speranţă.

Reiwa, a 248-a eră, va însoţi domnia lui Naruhito, al 126-lea împărat japonez, şi va debuta pe 1 mai.

„Ea semnifică naşterea unei civilizaţii în care domneşte o armonie între fiinţe”, spunea prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, într-o conferință de presă organizată săptămâna trecută.

„Primăvara vine după o iarnă severă, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade care debordează de speranţă”, a adăugat el.

Denumirea noii ere imperiale nipone a fost preluată dintr-un poem japonez cu formă scurtă, „waka”, ale cărui versuri vorbesc despre natură, extras din cel mai vechi volum de poezie japoneză, intitulat „Manyoshu” şi care are o vechime de aproximativ 1.200 de ani.

„Este pentru prima dată când este vorba despre un termen ce provine din texte japoneze” şi nu chineze, a precizat şeful guvernului nipon, adeseori considerat naţionalist.

Denumirea oficială reprezintă rezultatul unei consultări de mai multe luni între experţi, personalităţi din domenii diverse şi lideri politici.

 

 

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko se vor muta într-o reşedinţă temporară din Tokyo, după care se va stabili la Palatul Togu de pe domeniul Akasaka, fosta reședință a prințului moştenitor Naruhito, de venit acum împăratul Japoniei.

După ce Akihito se va muta acolo, Palatul Togu va fi redenumit Palatul Imperial Sento, care se traduce prin „locul unde trăieşte fostul cuplu imperial”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: