marți

28 mai, 2024

11 decembrie, 2019

Asociația Municipiilor din România (AOR) propune mutarea unor bani alocați Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) către cofinanțarea proiectelor realizate din fonduri europene, a declarat Ilie Bolojan, președintele executiv al AOR, pentru G4Media.

Propunerea vizează eliminarea finanțărilor din PNDL pentru proiectele care nu sunt viabile sau care nu aduc valoare adăugată comunităților.

”Există proiecte în fază inițială pe PNDL care nu generează nici creșteri economice în viitor, nici nu au logică a rentabilității. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădinițe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca acești bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene care să aducă plusvaloare pentru comunități”, a declarat Bolojan pentru sursa citată.


Primarul Municipiului Oradea susține că în acest moment, proiectele depuse de autoritățile locale pentru finanțarea din fonduri pe Programul Operațional Regional (POR) depășesc alocările. Luni, Guvernul a aprobat o suplimentare de peste 230 de milioane de euro pentru POR, însă Bolojan crede că banii din PNDL ar putea fi transferați către cofinanțarea acestor proiecte.

”Personal, consider că PNDL e un program care trebuie derulat. Dar trebuie să existe o prioritizare, un set de criterii pentru alocarea banilor. Banca Mondială a făcut în urmă cu câțiva ani un studiu care prezenta grile de priorități. Din păcate, guvernul precedent nu a respectat nimic”, a mai spus Ilie Bolojan.

AOR, Guvernul și reprezentanții Comisiei Europene au ajuns la convenit descentralizarea Programului Operațional Regional pentru viitorul exercițiu financiar 2012-2027, astfel încât proiectele să fie gestionate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: