miercuri

24 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2022

Economia mondială va fi la fel de slabă anul viitor precum a fost în 2009, după criza financiară, deoarece conflictul din Ucraina riscă să devină un „război pentru totdeauna”, au avertizat specialiștii Institutului de Finanțe Internaționale (IFI), potrivit Bloomberg.

Creșterea globală este de așteptat să încetinească la 1,2% din PIB în 2023, se arată într-o notă semnată de economiștii Robin Brooks și Jonathan Fortun. Ajustată cu efectul de bază, cifra este la fel de slabă ca în 2009.

„Severitatea viitoarei lovituri asupra PIB-ului global depinde în principal de traiectoria războiului din Ucraina”, au scris analiștii. „Scenariul nostru de bază este că lupta se prelungește până în 2024, având în vedere că conflictul este unul „existențial” pentru Putin”.


Europa va fi cea mai afectată de războiu, potrivit IFI. Economia zonei euro se va micșora cu 2% din PIB în urma scăderii puternice a încrederii consumatorilor și a companiilor. În SUA, IFI se așteaptă ca produsul intern brut să crească cu 1%, în timp ce America Latină se „remarcă pozitiv”, cu un avans de 1,2%, exportatorii de mărfuri câștigând de pe urma prețurilor ridicate la alimente și energie.

Cel mai mare motor pentru economia globală anul viitor va fi China, unde este posibilă relaxarea restricțiilor Covid.

Brooks, economistul-șef la IFI, a fost printre primii care au prevăzut că euro va atinge paritatea cu dolarul la începutul acestui an. De asemenea, a prezis corect o apreciere accelerată a realului brazilian.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: