Capacitatea globală de producție de electricitate a centralelor nucleare trebuie să se dubleze pentru a se atinge neutralitatea climatică (emisii nete zero) până în 2050, potrivit unui scenariu în acest sens al Agenției Internaționale de Energie (IEA), invocat într-un raport referitor la nevoia creșterii investițiilor guvernamentale și corporatiste în domeniu.
„Chiar și așa, până la jumătatea secolului, energia centralelor nucleare va conta pentru doar 8% din mixul de producție, care va fi dominat de regenerabile”, spune raportul citat.
Capacitatea actuală a centralelor nucleare de 413 gigawați (413 mil. kW), care funcționează în 32 de țări, contribuie la evitarea emisiei a 1,5 gigatone de gaze de seră și a unui consum de 180 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
19 țări au în construcție reactoare noi, demonstrând momentul favorabil acestora, care va continua pe fondul scumpirii petrolului, gazelor și electricității produse cu acestea. Totuși, IEA se abține să facă recomandări țărilor în care energia nucleară se confruntă cu o puternică opoziție publică și politică.
Marile economii au devenit reticente. China profită
„În ciuda intențiilor de extindere a ciclului de viață a reactoarelor, capacitatea nucleară a economiilor avansate se va contracta cu o treime până în 2030, dacă nu se fac eforturi (de noi construcții)”, spune raportul IEA.
Economiile avansate au aproape 70% din capacităţile globale de producţie a energiei nucleare însă parcul lor de centrale îmbătrânește. Investiţiile au stagnat în ultimii ani iar proiectele vizând construcţia de noi reactoare au depăşit bugetul sau au întârzieri.
Începând din 2017, au început lucrările de construcție la doar 31 de reactoare nucleare, iar 27 din acestea sunt de concepţie rusească sau chineză.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dat naştere la semne de întrebare cu privire la perspectivele de export pentru centralele nucleare de concepţie rusească.
De exemplu, Finlanda a anulat un contract cu grupul rus Rosatom pentru construcţia unei centrale nucleare în Finlanda, citând întârzierile apărute şi riscurile crescute apărute în contextul războiului din Ucraina.
IEA analizează tehnologia mini-reactoarelor SMR care se vor instala și în România
IEA atrage atenția că jumătate din reducerea emisiilor pe care o estimează până în 2050 ar urma să se realizeze prin tehnologii „care încă nu sunt viabile comercial”.
Dintre acestea IEA a remarcat mini-reactoarele modulare (SMR), cu o capacitate mai mică de 300 de megawați – sau aproximativ o treime dintr-o centrală tradițională.
Costul mai mic, dimensiunea mai mică și riscurile reduse ale proiectelor SMR pot îmbunătăți acceptarea socială și pot atrage investiții private. Există sprijin și interes sporit în Canada, Franța, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii pentru această tehnologie promițătoare, spune raportul IEA.
Raportul mai spune că SMR-urile ar putea, de asemenea, reutiliza locațiile centralelor electrice pe bază de combustibili fosili pensionate, profitând de transmisia existentă, de apă de răcire și de forța de muncă superior calificată.
Ceea ce și urmează să se întâmple la fosta electrocentrală pe lignit de la Doicești (Dâmbovița)
„Dar implementarea cu succes pe termen lung a SMR depinde de sprijinul puternic din partea factorilor de decizie politică începând de acum, nu doar pentru a mobiliza investițiile, ci și pentru a eficientiza și armoniza cadrele de reglementare”, avertizează IEA.
***